26. Jula 2022.

Da li je to upravo Lavrov rekao da je “Harpun” uništen?

Big Portal

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, u toj operaciji Moskva uništavai vojnu infrastrukturu i druge vojne ciljeve.

“Po dogovoru o žitu, Rusija nije preuzela nikakve obaveze koje bi sprečile nastavak specijalne vojne operacije i uništavanje vojne infrastrukture”, rekao je Lavrov, govoreći o raketnom udaru ruskih snaga na vojne ciljeve u lučkom gradu Odesi.

“Terminal za žito u Odesi nalazi se na znatnoj udaljenosti od vojnih objekata”, istakao je visoki diplomata i dodao da Rusija nije stvorila nikakve prepreke za izvoz žita.

On je takođe napomenuo da, kao rezultat ruskog udara, protivbrodski sistemi “Harpun” koje su isporučile SAD i koji su se nalazili u gradu više ne predstavljaju pretnju ruskim snagama.

U petak su predstavnici Rusije, Ukrajine, UN i Turske potpisali sporazum o deblokadi izvoza žitarica, hrane i đubriva iz ukrajinskih luka. Dogovor takođe uključuje memorandum kojim se predviđa učešće UN-a u ukidanju međunarodnih sankcija na izvoz ruskog žita i đubriva na svetska tržišta.

Dan nakon potpisivanja sporazuma, Kijev je ustvrdio da je Rusija lansirala najmanje četiri krstareće rakete, navodno gađajući silose za žito u luci Odesa. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opisao je napad kao „varvarstvo“ i insistirao da su „ruske rakete Kalibar uništile samu mogućnost izjava“ o potrebi za dijalogom i bilo kakvim sporazumima sa Moskvom.

Moskva je negirala da je gađala lučku infrastrukturu i insistira na tome da je napad izveden na usidreni ukrajinski ratni brod i skladište protivbrodskih raketa “Harpun” koje su isporučile SAD.

Zvaničnici ruskog ministarstva odbrane su takođe izvestili da je u udaru uništeno postrojenje za popravku brodova ukrajinske mornarice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare