Da li je sada jasno ko je gađao nuklearku? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Da li je sada jasno ko je gađao nuklearku?

Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Muraškov je priznao da je Kijevu davao informacije o dešavanjima u nuklearki.

On je u intervjuu televiziji “Rosija 24” takođe rekao i da je shvatio da granatiranje najvećže nuklearke na tlu Evrope zapravo dolazi od ukrajinske vojske.

“Razgovarao sam sa saradnicima Oružanih snaga Ukrajine preko mesindžera, srž razgovora je bila u tome da sam prenosio informacije o trenutnom stanju na nukelarnoj elektrani“, rekao je Muraškov, a prenosi Sputnjik.

Kako se navodi u članku, generalnog direktora Zaporoške nuklearne elektrane su proterali na teritoriju koja je pod kontrolom Ukrajine pod optužbom da je “obavljao aktivnosti koje su usmerene na diskreditaciju organa vlasti Ruske Federacije”.

On je priznao da je shvatao do kakvih posledica mogu da dovedu granatiranja nuklearke.

“Sva ta oštec´enja su mogla da dovedu do vanrednih situacija, granate su ispaljivane iz pravca Dnjepra, s ukrajinske strane – iz gradova Nikopolj i Marganec. Osoblje nuklearne elektrane bilo je ugroženo i dalje je ugroženo prilikom popravljanja štete nastale ovim granatiranjima“, naglasio je Muraškov.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, kao i da je od marta pod kontrolom ruske vojske, dok unutar nuklearke radi ukrajinski operator.

Podsetimo, krajem avgusta umalo je došlo do katastrofe u toj nuklearnoj elektrani jer je zbog granatiranja bilo isključeno svih šest reaktora. Od tada traje optuživanje ukrajinske i ruske strane ko je granatirao okolinu nuklearke.

Danas objavljeno

Srbija vodila 3:1, pa na kraju remizirala

Vanja A

Putin: Rusija preorijentiše privredu na nova tržišta

M.

Podignuta još jedna optužnica zbog Dobrovoljačke

M.

Ostavite komentar