Da li je Program reformi BiH samo prerada ANP-a?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Da li je Program reformi BiH samo prerada ANP-a?!

Koji dokument će otići u Brisel i da li je Program reformi samo kozmetička prerada Godišnjeg nacionalnog programa (ANP)?

Kada se uporede tekstovi ova dva dokumenta, primjetno je da su pojedini pasusi u Programu reformi izbačeni u odnosu na ANP, te da su u pasusima samo zamjenjene pojedine riječi.

U prvom pasusu 1.1.1. Odnosi sa NATO-om, kada je u pitanju ANP, stajalo je:

“Vanjska politika Bosne i Hercegovine (BiH) usmjerena je ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti. Evroatlantska integracija je, uz integraciju u EU i razvijanje dobrosusjedskih odnosa i unapređenje regionalne saradnje, prioritet vanjske politike BiH koji ima za ciljuključivanje BiH u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove”.

U Programu reformi izbačena je druga rečenica:

Dalje, iz teksta “Godišnjeg nacionalnog programa”, riječi “približavanje”, “pristupila” i “mjere”, u “Programu reformi” zamjenjene su sa riječima “saradnje”, “pridružila” i “korake”

Iz “Programa reformi” izbačen je dio koji se odnosi na put BiH ka pristupanju Akcionom planu za članstvo (MAP) u kojem se objašnjavaju Talinski uslovi kada će se aktivirati MAP i knjiženje perspektivne vojne imovine na državu. Ostali pasusi u oba dokumenta su skoro identični, osim što u ANP-u stoji da je”BiH pristupanje evroatlanskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta vanjske politike”. U “Programu reformi” je u skoro identičnoj rečenici, riječ “prioriteti”, zamjenjena sa rječju “ciljevi”

Podsjetimo, usvajanje Programa reformi je bio jedan od uslova da Predsjedništvo BiH imenuje mandatara za sastav Savjeta ministara, Zorana Tegeltiju iz SNSD-a. U ponedjeljak će biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, gdje bi predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poslanicima trebao da predstavi svoj kabinet, nakon čega će uslijediti i glasanje.

Ukoliko Predstavnički dom potvrdi novi Savjet ministara, Program reformi će biti poslan NATO štabu u Brisel dan poslije.

(N1)

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar