Da li je ovo rješenje za malu autonomiju električnih automobila? - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Da li je ovo rješenje za malu autonomiju električnih automobila?

Francuska startap kompanija predlaže prikolicu sa dodatnom baterijom.

I dok su se elekični automobili pokazali kao praktično i održivo rešenje za vožnju u gradovima i na kraćim relacijama, dugačka putovanja i dalje mogu da budu problematična zbog relativno male autonomije koju obezbeđuju postojeće pogonske baterije.

Situacija nije toliko dramatična na frekvetnim putnim pravcima i auto-putevima u Evropi, gde postoji koliko-toliko razvijena mreža brzih električnih punača, ali može da bude problematično ako se elektroautomobilom zaputite u ruralne predele i sporedne puteve gde je pokrivenost brzim elektropunjačima mala ili nikakva. Ovo je najizraženije kod jeftinijih modela na struju, koji imaju baterije malog kapaciteta.

Francuska startap kompanija EP Tender veruje da ima rešenje za takve probleme. Ono se sastoji od male prikolice sa rezervnom baterijom, koju elektroautomobil vuče na dužim putovanjima.

Foto: EP Tender promo

Plan je da se ovakve prikolice ponude na iznajmljivanje vlasnicima automobila na struju duž važnijih turističkih koridora.

Jedna takva prikolica zakačena za vozilo na električni pogon imala bi bateriju kapaciteta 60 kWh i omogućavala bi putnicima da stignu na željeno odredište čak i ako u blizini nema stacionarnih električnih punjača. Cena za jednokratno iznajmljivanje iznosila bi 34 evra, kažu u ovoj francuskoj startap kompaniji.

Kada se ne koristi, prikolica se priključuje na električnu mrežu da bi se baterija dopunila. Ipak, treba imati u vidu da dodatna masa prikolice sa baterijom i narušena aerodinamika vozila koje je vuče pri većim brzinama svakako dodatno povećavaju potrošnju električne energije na putu.

Tvorci projekta EP Tender međutim navode da su njihove prikolice dizajnirane tako da minimalno utiču na aerodinamičke karakteristike automobila, a za lakše manevrisanje u rikverc, prikolice su opremljene dodatnim malim točkovima koji se aktiviraju kada se vozilo kreće unazad.

Kompanija planira da do 2024. godine, kada bi postala profitabilna, ima u ponudi 4.150 ovakvih prikolica i 60.000 aktivnih korisnika. Njihova procena je da troškovi proizvodnje jedne ovakve prikolice iznose oko 10.000 evra.

Danas objavljeno

Prve isporuke bolida sa Rimčevim pogonom početkom 2022, cijena 2 miliona eura

Vanja A

Kako se “rađaju” bahati vozači: Saobraćaj je samo drugi način pokazivanja kulture stanovništva

Vanja A

Ovo su najskuplji kvarovi automobila

Vanja A

Ostavite komentar