Da li je ovo novi kralj terenaca? Stigla je Toyota Land Cruiser 300 - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Da li je ovo novi kralj terenaca? Stigla je Toyota Land Cruiser 300

Novi model nastao je na 70 godina dugom nasleđu modela Land Cruiser i više od 10 miliona prodatih vozila širom sveta.

Potpuno nova generacija Toyote Land Cruiser predstavljena je u sredu na online prezentaciji.

Ovaj terenac stekao je status automobilske legende tokom svoje 70 godina duge istorije, uz više od 10 miliona prodatih primeraka u 170 zemalja širom sveta.

U Toyoti ističu da je Land Cruiser Serije 300 prvi novi, produženi Land Cruiser SW još od pojavljivanja modela LC 200, 2007. godine, a promene koje donosi su jedinstvene.

Motori, menjači i platforma potpuno su novi i konstruisani tako da omoguće korak napred u pogledu performansi, kako na putu, tako i u najtežim terenskim uslovima.

Toyota je uvela novu TNGA (Toyota New Global Architecture) mehaničku platformu, kao prvu koja je razvijena za vozila sa rešenjem karoserija-na-šasiju.

Japanski proizvođačl navodi da ova platforma, sa oznakom GA-F, zadržava izuzetne terenske mogućnosti, ali poboljšava čvrstinu karoserije, snagu i dinamičku ravnotežu, sa još boljim karakteristikama u vožnji po putu.

Nova platforma je preduslov i za primenu novih tehnologija, smanjenje težine, spuštanje težišta vozila, unapređenje bezbednosti i primenu novog dizajna spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda.

Sama šasija je prerađena radi smanjenja težine i poboljšane krutosti, pa je novi Land Cruiser lakši za 200 kg od prethodnika.

Ujedno je primenjen novi sistem oslanjanja, dok su vozači sa iskustvom vožnje “Dakar relija” testirali njegove performanse do krajnjih granica. Cilj nije bio samo da se napravi SUV velikih mogućnosti, već da se vozaču omogući što bolja kontrola vozila na putu ili u off road uslovima.

Posebna pažnja posvećena je podešavanju sistema oslanjanja kako bi se postigla optimalna kontrola točkova radi što boljeg kontakta sa podlogom po lošim terenima, kao i bolje održavanje pravca, za šta je zadužen Electronic Kinetic Dynamic Suspension System (E-KDSS), prvo elektronsko ogibljenje te vrste u svetu.

Novi Land Cruiser je takođe prvi Toyotin model koji ima monitor (Multi-Terrain Monitor) sa prikazom puta, koji omogućava vozaču da u realnom vremenu vidi podlogu ispod i oko vozila, kao i položaj točkova. Ovaj sistem automatski prepoznaje podlogu i određuje najbolji režim vožnje.

Novi V6 twin-turbo motori – benzinski zapremine 3.5 i dizel od 3.3 litra – konstruisani su da pruže poboljšane vozne karakteristike i upravljivost.

Benzinac proizvodi 415 KS (305 kW) i 650 Nm, dok bi dizelaš trebalo da raspolaže sa oko 310 konjskih snaga i 700 Nm.

Oba nova agregata dostupna su sa novim 10-stepenim automatskim menjačem, koji doprinosi smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2 gasova za oko 10% u odnosu na model aktuelne generacije.

Toyota će prodaju novog Land Cruisera započeti tokom leta, kada će biti poznate i cene.

Danas objavljeno

Da li klasične lance za snijeg mogu da zamijene tekstilni?

Vanja A

Poznati ruski terenac stiže u Ameriku

Vanja A

Istorija: MINI Cooper – sinonim za zabavnu vožnju duže od 60 godina

Vanja A

Ostavite komentar