Republika Srpska / BiH Vijesti

Da li je na pomolu novi sukob SPC i Katoličke crkve u BiH

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se “dovođenjem Blajburga” u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom, te lično njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma s kardinalom Vinkom Puljićem.

–Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Ja na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve Jure Francetića, a kardinal dovodi Blajburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa – poručio je nedavno mitropolit Hrizostom.

Ova poruka mitropolita Hrizostoma otvorila je dodatnu raspravu u javnosti oko toga da li je na pomolu novi razdor između dvije crkve u BiH.

Politikolog Velizar Antić kaže za Srpskainfo da je u posljednje vrijeme urađeno mnogo na poboljšanju odnosa SPC i Katoličke crkve, te da ne vjeruje da će ih subotnja misa trajno narušiti.

Podsjeća da je period poboljšanja odnosa dvije crkve naročito intenzivan od izbora pape Franje na čelo Rimokatoličke crkve.

–Međutim, ma koliko SPC popravljala odnose na relaciji s Vatikanom, ovakvi potezi biskupa u Sarajevu sasvim sigurno idu u pravcu narušavanja povjerenja i boljih odnosa. Dakle, niži nivoi organizacije RKC ne prate želju Vatikana za poboljšanje odnosa ove crkve s pravoslavljem – ocjenjuje Antić.

On, međutim, vjeruje da će sveukupni odnosi između pravoslavnih crkava s Vatikanom nastaviti da se razvijaju u duhu popravljanja odnosa.

–Upravo zbog toga će, sasvim sigurno, u budućnosti upravo na Vatikanu biti mnogo veća odgovornost da biskupe svoje crkve u Hrvatskoj i BiH upozori da ovakvi potezi nikako nisu u skladu s politikom koja se vodi u Vatikanu, a odnosi se na poboljšanje odnosa između dvije hrišćanske crkve – poručuje Antić.

Srpskainfo, Snježana Karić
Foto: Radiotelevizija HercegBosne/YouTube/Screenshot

Danas objavljeno

U akciji “Dojava” oduzeto 20.000 KM

M.

Virus korona potvrđen kod još 58 građana Srpske

M.

Pretresi na području Gradiške, pronađeno oružje i municija

M.

Ostavite komentar