Da li je loše svaki dan jesti istu hranu? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Da li je loše svaki dan jesti istu hranu?

Priprema obroka trebala bi svima da bude prioritet. Nažalost, usljed nedostatku vremena, to uglavnom nije slučaj. Ljudi najčešće vikendom pripremaju hranu za sljedeći dan, pa se dogodi da isti obrok jedu i po nekoliko dana zaredom. Koliko je to zaista dobro?

“Ako iznova jedete istu zdravu hranu za doručak, ručak i večeru, radite mnogo bolju stvar od većine ljudi. U prosjeku trećinu energije dobijamo iz nezdrave hrane, ali ako ponavljanje obroka znači da ćete zaobići ”junk food”, ja sam za to”, rekla je dijetetičarka Melisa Mejer za Body and Soul.

Mejer ističe još jednu prednost, a to je doslednost. Upravo je ta navika važna za isticanje zdrave navike.

“Vremenom ćete sami radije birati zdrave opcije, a to je mnogo bolje od preskakanja obroka ili naručivanja hrane na kućnu adresu”, ističe dijetetičarka.

Prema njenom mišljenju, jedini nedostatak je mogući rizik da ne unosite neke mikrohranjive sastojke potrebne vašem telu.

Na primer, ako je obrok koji ste pripremili siromašan belančevinama, mogli biste da unosite par dana premalo gvožđa i cinka u organizam.

“Ako se inače loše hranite, rutinska ishrana mogla bi da vam bude najbolja opcija. Međutim, po pravilu, preporučila bih da ishranu učinite što je moguće raznolikijom kako biste uneli sve mikro i makro nutrijente, antioksidanse i vlakna i uživali u hrani”, zaključuje Mejer.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Kora od mandarine može biti višestruko korisna

Vanja A

Praznični kolačići sa brusnicom i čokoladom gotovi za 20 minuta

Vanja A

Rol viršle

V.R.

Ostavite komentar