Da li je Firefox napokon stigao Chrome? Nova funkcija za bolju bezbjednost - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Da li je Firefox napokon stigao Chrome? Nova funkcija za bolju bezbjednost

Nova funkcija namenjena je poboljšanju bezbednosti, tako što izoluje sadržaj svake web lokacije u sopstvenom sandbox okruženju. Kao što objašnjava ZDNet, izolacija sajta je prvi put primenjena u Chrome-u još 2018. godine, ali je tek sada postala dostupna za testiranje u Firefox-u.

Zašto je izolacija lokacije važna? U teoriji, web lokacije ne bi trebalo da mogu da pristupaju podacima, ali se dešavaju greške i moguće je da bi zlonamerna web lokacija mogla da koristi sigurnosnu ranjivost za pristup osetljivim podacima sa druge web lokacije otvorene u isto vreme. Google je 2018. godine objavio izolaciju sajta sa Chrome 67, što se poklopilo sa otkrićem Spectre i Meltdown CPU sigurnosnih propusta, prenosi PC Press. Oni su hakerima mogli da omoguće pristup privatnim informacijama, uključujući passworde i encryption keyeve (rizik poznat kao side-channel napad).

Nakon otkrića Meltdown-a i Spectre, Mozilla je najavila da će krenuti Googleovim stopama sa internim projektom nazvanim Project Fission, koji će Firefoxu takođe dodati izolaciju lokacije. Projekat je bio dug proces, ali je izolacija lokacije konačno dostupna korisnicima koji koriste Firefox Nightly. Možete ga testirati koristeći sledeća uputstva (imajući na umu da je Firefox Nightly nestabilna verzija i ne bi ga trebalo koristiti kao glavni pretraživač):

  • Preuzmite i instalirajte Firefox Nightly;
  • Otvorite Firefox Nightly i kliknite na dugme menija u gornjem desnom uglu;
  • Izaberite „Options“, a zatim kliknite „Nightly Experiments“;
  • Čekirajte polje označeno sa „Fission (Site Isolation)“;
  • Restartujte browser.

Danas objavljeno

Novi udar na Facebook: “Bitnije im je da zarade novac”

Vanja A

Intel Xe-HPG Arc Alchemist grafičke karte bi mogle biti u cjenovnom rasponu od 650 do 825 dolara

Vanja A

Redmi Note 11 Pro 5G će imati AMOLED displej sa 120Hz osvježavanjem

V.R.

Ostavite komentar