Da li je etički prodavati automobile bez ijednog vazdušnog jastuka? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li je etički prodavati automobile bez ijednog vazdušnog jastuka?

Na žalost, na nekim tržištima proizvođači i dalje prodaju automobile bez bezbjednosne opreme koja je odavno standard u Evropi i ostatku razvijenog svijeta.

Na tzv. tržištima u razvoju, gde je cena presudan faktor pri kupovini vozila, a zakon blagonaklon prema nedostatku opreme za pasivnu i aktivnu bezbednosti automobila, proizvođači neretko nude starije generacije svojih modela, odnosno već prilično amortizovane projekte.

Pritom se ne libe da izbace “suvišnu opremu”, poput, recimo, vazdušnih jastuka. S obzirom da lokalni zakon to i ne traži, oni nisu u prekršaju.

Jedan takav model našao se u laboratoriji Latin NCAP-a, koji je odlučio da ga ispita na klasičnom testu sudara. U pitanju je Mitsubishi L200 koji možemo da vidimo i na evropskim putevima. Ali uz jednu bitnu razliku. Odnosno sedam, jer toliko vazdušnih jastuka nedostaje vozilu sa testa:

“Ovo vozilo je veliko razočaranje za Latin NCAP i latinoameričke potrošače i postavlja pitanje etičnosti proizvođača automobila. L200 na tržištima poput Evrope ima 7 vazdušnih jastuka i ESC u standardnoj opremi uz ostalu savremenu bezbednosnu opremu”, kaže prvi čovek Latin NCAP-a Alehandro Furas.

Pritom se naglašava još jedna činjenica, a to je da prodavci često navode da “vazdušni jastuci nisu potrebni jer je konstrukcija robusna”.

Mitsubishi je ubrzo reagovao i obećao da će od februara 2020. godine unaprediti standardnu bezbednosnu opremu na tržištima Latinske Amerike.

Danas objavljeno

Linda Džekson stupila na dužnost generalne direktorice Peugeota

D

Ovaj Hudson Coupe iz 1949. ispaljuje 638 KS

D

KIA počela prodaju modela Sportage Black Edition

D

Ostavite komentar