Izvrsnog je ukusa, bogata antioksidansima koji poboljšavaju zdravlje srca i izgled kože, a vitamin C u njoj može održati vaš imunosistem jakim.
Lubenica je takođe jedna od namirnica koje nas najviše hidriraju, s obzirom na to da joj je udio vodje čak 95 odsto. Ali ne bi trebalo da je jedete previše.
Osim što ima visokohidratantna svojstva, ima niz zdravstvenih prednosti.
Šilpa Arora, makrobiotička nutricionistkinja, kaže: “Lubenice sadrže likopen, kalijum i mnoge druge hranjive materije. Sadrže i vlakna koja održavaju proces varenja.”
Prema knjizi “Healing Foods”, citrulin, važna amino-kiselina koja se nalazi u mesu lubenice, može podstaći proizvodnju azotnog oksida, koji reguliše krvni pritisak i poboljšava krvotok.
Da li je u redu piti vodu nakon lubenice?
Svakako se isplati dodati ovo sočno voće u svoj ljetni plan ishrane, ali šta je s pijenjem vode nakon lubenice?
Uz sve blegodati lubenice, postoje i mitovi po pitanju njene konzumacije. Mnogi ljudi sugerišu da ne treba piti vodu nakon lubenice, a stručnjaci su za stranicu food.ndtv.com objasnili o čemu se tu radi, prenosi 24sedam.
Neki vjeruju da lubenice, budući da sadrže 96 odsto vode, nema potrebe piti vodu nakon što ih konzumirate jer to može ometati vaš probavni sistem razređivanjem enzima za varenje.
Drugi smatraju da, pošto lubenica uglavnom sadrži vodu i šećer u obliku fruktoze, pijenje dodatne količine vode nakon konzumiranja može dovesti do rizika od želučanih infekcija.
Nutricionistica iz Bangalora dr Anju Sud takođe savjetuje da se ne pije voda nakon lubenice. Ona kaže:
“To može uticati na vaš gastrointestinalni trakt. Lubenica se uglavnom sastoji od vode, šećera i vlakana. Mikrobima ili bakterijama je potrebna voda i šećer da bi se razvili i proširili. Dakle, ako pijete vodu nakon što ste jeli lubenicu, veće su šanse da se mikrobi šire preko vašeg gastrointestinalnog trakta.
Nutricionisti ne preporučuju pijenje vode nakon lubenice zbog potencijalnih problema s probavom.
Prema Šilpi Arori, makrobiotičkoj nutricionistici i zdravstvenoj praktičarki, lubenica je puna vode i nema smisla piti vodu nakon što je pojedemo. Takođe, predlaže da se ne kombinuje s drugom hranom.
“Kada se lubenica jede s drugom hranom, ona usporava proces apsorpcije i probave u našem želucu, što dovodi do povećanja kiselosti u organima za varenje. Neki ljudi s osjetljivim želucem osjećaju nelagodu kad uz voće piju vodu. Dakle, najbolje je to izbjegavati, međutim, nema dovoljno naučnih dokaza koji bi dokazali da lubenica i voda nisu kompatibilni.”
Da li je bezbjedno jesti sjemenke lubenice?
Budući da je lubenica tako fantastična, postoji još jedna stvar oko koje se ljudi često ne slažu, a to je, pored pijenja vode nakon jedenja lubenice – da li treba jesti njene sjemenke.
Premda lubenicu neki jedu sa sjemenkama i to im nimalo ne smeta, drugi provedu neko vrijeme da ih dobro očiste kako bi navalili na nju.
Jesu li sjemenke lubenice uopšte bezbjedne za jelo i kako ih koristiti?
Lubenica ima dvije vrste semenki: crne i bijele. Crne sjemenke se nalaze u običnoj lubenici i mogu se posaditi u zemlju kako bi iznikle biljke lubenice, dok su bijele semenke nezrele, pa se ne mogu koristiti za sadnju, kaže nutricionistkninja Tami Lakatos Šejmes.
Moguće je da pojedete bijele sjemenke, a da to ne primijetite.
“Mekane su i lako ih je jesti i progutati dok jedete meso lubenice”, kaže Tami Šejmes.
Kad kupite lubenicu “bez sjemenki”, zapravo su bijele sjemenke u njoj. Dakle, one su potpuno bezbjedne za jelo i teško bi ih bilo ukloniti.
Da li treba ukloniti crne sjemenke?
Ne, ne morate uklanjati crne sjemenke. Ali možda biste htjeli jer nemaju previše ukusa i teže ih je žvakati, kaže Šejmes.
Meke, bijele sjemenke mnogo je lakše žvakati i prijatnije ih je jesti od tvrdih, crnih sjemenki.
“Iako su obje vrste sigurne za jelo, većina ljudi ispljune crne sjemenke jer im smetaju pod jezikom i teže ih je žvakati”, kaže Šejmes.
Ako ste previše zauzeti uživanjem u kriškama lubenice da biste se bavili vađenjem sjemenki, to je u redu.
“Ako ste čuli da će vam biljka lubenice rasti u želucu ako jedete sjemenke lubenice, ne brinite, to nije istina”, kaže Šejmes u šali.
Možete ih koristiti na više različitih načina kako biste uživali u njihovoj hranjivosti i ukusu. Na primjer, možete ih peći jer su pune hranjivih materija, a sadrže i zdrave masne kiseline, poput omega-3. Osim toga, sadrže kalijum i magnezijum, koji pomažu da održite hidraciju i ravnotežu elektrolita nakon treninga.
Možete čak napraviti i maslac od sjemenki lubenice. Namažite ga na krekere, hljeb, voće i slično.
Nezavisne.