Da li je bolje voziti s klimom ili spuštenim prozorima? Evo šta troši više goriva - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li je bolje voziti s klimom ili spuštenim prozorima? Evo šta troši više goriva

Vječna dilema vozača – da li se štedi više goriva vožnjom sa spuštenim prozorima ili upaljenom klimom kada su napolju paklene vrućine?

Vječna dilema vozača – da li se štedi više goriva vožnjom sa spuštenim prozorima ili upaljenom klimom kada su napolju paklene vrućine?

Potrošnja goriva u velikoj meri zavisi i od modela automobila koji vozite, vaših vozačkih navika i još nekoliko faktora, piše Index.hr

Prema dosadašnjim istraživanjima, vožnja s klimom na vrućinama povećava potrošnju goriva u automobilu s četiri putnika za otprilike pet posto. Primera radi, ako vozite Volkswagen Boru s motorom od 90 konjskih snaga, u proseku ćete trošiti pola litra goriva više na 100 kilometara, prenosi Telegraf.

Klima ili spušten prozor?

Korišćenje klime povećava potrošnju benzina, ali spušteni prozori povećavaju otpor, pa zbog toga motor mora da radi napornije i samim time dolazi do veće potrošnje goriva.

Stručnjaci su testirali SUV i sedan na dve različite staze, a test je pokazao da je za potrošnju gore ako vozite sa spuštenim prozorima pri brzini od 85-95 kilometara na sat. Pri toj brzini efikasnost potrošnje goriva opada za 20 posto, dok je pri korišćenju klime ona pala za 10 posto.

U slučaju da vozite ispod 80 kilometara na sat, onda su spušteni prozori efikasnija opcija.

Drugim rečima, kada ste u gradu i temperature nisu paklene, bolje je voziti sa spuštenim prozorima. Pri toj brzini otpor će biti manji i motor će trošiti manje benzina.

Klima je bolja opcija kada vozite pri velikim brzinama, i kada je napolju pakleno vruće.

Izvor: Index/AutoBlog

Danas objavljeno

Ekskluzivno: Lancia Delta Martini Evo u starom/novom izdanju (GALERIJA)

Vanja A

BMW M5 s 1000 ks u poteri za maksimalnom brzinom na autobanu (VIDEO)

Vanja A

Pad prodaje u septembru za 25%

V.R.

Ostavite komentar