Da li je bezbjedno primiti vakcine protiv kovida 19 i gripa u isto vrijeme? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Da li je bezbjedno primiti vakcine protiv kovida 19 i gripa u isto vrijeme?

Bezbedno je da se primi vakcina protiv kovida 19 i vakcina protiv gripa u isto vreme i to ne utiče negativno na imunološki odgovor koje one izazivaju, pokazalo je britansko istraživanje objavljeno danas.

Studija, koju je vodio Univerzitet u Bristolu, pokazala je da su prijavljeni neželjeni efekti obično bili blagi do umereni, u testiranju koje je sprovedeno sa tri vakcine protiv gripa i vakcinom protiv kovid 19 koju proizvode Fajzer i Biontek ili AstraZeneka, prenosi Rojters.

Istraživanje je obuhvatilo 679 volontera na 12 lokacija širom Engleske i Velsa, a objavljeno je kao radna verzija rada , koji će biti objavljen u časopisu Lanset.

Britanija i druge zemlje severne hemisfere spremaju se za tešku zimu i mogućnost povećanja broja slučajeva gripa s obzirom na to da su ublažena ograničenja kovid 19 koja se odnose na socijalno distanciranja.

Treće doze vakcine protiv kovid 19 u Britaniji trenutno dobijaju starije i osetljive osobe kao i zdravstveni radnici, dok je vlada premijera Borisa Džonsona takođe najavila najveći program vakcinacije protiv gripa u istoriji u toku ove godine.

Danas objavljeno

Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, pritisak i šećer u krvi

V.R.

Kako ispeći meso u kesi da ostane fino, mekano i sočno

V.R.

Cvekla nije dobra samo za krvnu sliku

V.R.

Ostavite komentar