Da li je Ariya najaerodinamičniji crossover koji je Nissan ikad proizveo? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Da li je Ariya najaerodinamičniji crossover koji je Nissan ikad proizveo?

Oslanjajući se na decenije stručnosti u proizvodnji električnih automobila i crossovera, Ariya bi mogla da postane najaerodinamičniji Nissanov crossover od uspostavljanja tog segmenta 2007. godine, s očekivanim koeficijentom otpora vazduha (Cd) od samo 0,297.

Od preciznih linija karoserije do strateški ugrađenih usisnika vazduha, poboljšane aerodinamičke karakteristike bi trebalo da povećaju domet naprednog električnog motora Nissana Ariya. Uloženi napori timova inženjera širom sveta bi uz to trebalo da rezultiraju očekivanim povećanjem dometa čija vrednost će biti zvanično objavljena nakon homologacije kasnije ove godine.

„Očekujemo da će vrednost dometa nakon zvanične homologacije iznositi više od 500 km, kako je prvobitno objavljeno na svetskoj premijeri Nissana Ariya 2020. godine. Kupci će tako voziti efikasnije, sigurnije i još dalje sa samo jednim punjenjem” rekao je Marco Fioravanti, potpredsednik odeljenja za planiranje proizvoda Nissana Europe.

Tim inženjera Nissanovog evropskog tehnološkog centra u Ujedinjenom Kraljevstvu je prilagodio svaki element Ariyine spoljašnjosti do savršenstva. Ariyin ravni pod garantuje veću stabilnost u vožnji i predvidljive vozne karakteristike, dok aerodinamična prednja maska u obliku štita i čiste linije karoserije smanjuju otpor vazduha. Za konačni izgled spoljašnjeg dizajna su se pobrinuli timovi dizajnera u Japanu i UK. Rezultat toga je maksimalno efikasno vozilo koje jednostavno klizi vazduhom.

„Ubrzani prelaz na električne oblike mobilnosti povećava važnost ispitivanja karakteristika vozila. Aerodinamičnost električnih vozila je direktno povezana s efikasnošću vožnje – manji otpor vazduha i bolja stabilnost omogućavaju vozačima da pređu veće udaljenosti bez zaustavljanja kako bi napunili vozilo”, rekao je Sarwar Ahmed, inženjer aerodinamike i aeroakustike pri Nissanovom evropskom tehnološkom centru. Osmišljena da udovolji potrebama savremenih vozača, Ariya je sinonim Nissanovih inovacija na polju električne mobilnosti. Napredni električni coupé-crossover s potpuno novim nivoom dometa je spreman za novu generaciju kupaca i označava početak nove ere Nissanovih električnih vozila.

Helen Perry, šefica Odeljenja za razvoj i infrastrukturu električnih vozila pri Nissanu Europe, dodala je; „Ariya je rezultat napora naših timova širom sveta. Zajedničkim snagama smo je poboljšali inovativnim aerodinamičkim karakteristikama koje će, u kombinaciji sa snažnim performansama, naprednim tehnologijama i novim dizajnom električnog vozila, bez sumnje ispuniti očekivanja naših kupaca.”

Izvor: PR Nissan/Automania.hr

Danas objavljeno

Dacia razočarala na testu bezbjednosti – samo 2 zvjezdice za Sandero Stepway i Logan

Vanja A

Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron stupili na scenu

Vanja A

Galerija: Bentley Continental GT Speed Convertible – luksuzni sportski kabrio

Vanja A

Ostavite komentar