Nauka i IT Tehnologija

Da li GPS može da radi na Mjesecu?

Ako astronauti stignu do Mjeseca, a to je plan NASA projekta Artemis, jedan od njihovih glavnih ciljeva biće miniranje leda u krateru u blizini Mesečevog južnog pola.

Međutim, moraće da precizno nađu put do tog mesta. Neki problemi su već rešeni, kao što su vozila za snabdevanje i načini da se kreću po Mesecu.

Na površini Meseca, ipak, astronauti moraju tačno da znaju svoj položaj u realnom vremenu. Za ovo im je potreban GPS.

Na Zemlji su globalni pozicioni sistemi (GPS) promenili naše živote. U nekim zemljama ogroman broj satelita pomaže ljudima da se kreću. Pomoću GPS-a precizno možemo da odredimo lokaciju, gotovo u centimetar.

Žang Đaming i Li Čarls iz NASA laboratorije za mlazni pogon izvršili su neke matematičke proračune, kako bi proverili da li će GPS da radi.

A šta je sa GPS signalima na Mesecu?

Matematički i teoretski, dobili su odgovor: Da, GPS će tačno raditi na mesecu. Signali sa postojećih globalnih navigacionih satelita u blizini Zemlje mogu da se koriste i za navigaciju na Mesecu, udaljenom 385.000 kilometara.

Mapirali su orbite navigacionih satelita iz američkog Globalnog sistema za pozicioniranje, evropskog Galilea i ruskog GLONASS-a, za ukupno 81 satelit. Većina njih ima usmerene antene koje upućuju na površinu Zemlje, ali šalju signale i u svemir.

Istraživači su rekli kako su ovi signali dovoljno jaki da ih može čitati svemirska letelica sa prilično kompaktnim prijemnikom blizu Meseca. Oni su izračunali da će svemirska letelica u lunarnoj orbiti moći da “vidi” signale od 5 do 13 satelita u bilo kom trenutku.

Na ovoj udaljenosti tačnost pozicioniranja je oko 200 do 300 metara. U računarskoj simulaciji, oni mogu nastaviti da primenjuju različite metode za poboljšanje tačnosti.

Danas objavljeno

Facebook Quiet Mode omogućava korisnicima da stopiraju obavještenja

Z.K

Elektronske narukvice mogle bi da kontrolišu kretanje ljudi

Z.K

Da li znate šta vam pas kaže kada laje? Uskoro biste mogli potpuno da ga razumijete

Z.K

Ostavite komentar