Da li ga se sjećate? Sinclair ZX81 slavi 40. rođendan - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Da li ga se sjećate? Sinclair ZX81 slavi 40. rođendan

Današnji “slavljenik” podseća nas na neka stara vremena.

Sinclair ZX81 je bio britanski računar koji je ugledao svetlost dana 5. marta 1981. godine. Naslednik je ZX80 modela sa kojim je procesor na ovim prostorima delila čuvena Galaksija.

Kao i kod većine računara tog doba, ZX81 je imao video-izlaz kojim se povezivao sa TV uređajem, a programi su snimani na kasete. Mikroprocesor bio je isto kao i kod ZX80 modela, Zilog Z80, a ličio je i po dizajnu na svog prethodnika.

Tek kada govorimo o performansama, shvatamo koliko je tehnologija napredovala za, reklo bi se, relativno kratko vreme. Ovaj uređaj imao je “neverovatnih” 1 KB RAM-a (proširivo do 64 KB) i 8 KB ROM-a, uz ugrađeni Sinclair BASIC programski jezik.

Tastatura mu je bila senzorska, što i nije bilo baš popularno – ukoliko se pokvari, morali biste odmah da nabavljate novu.

Da je Sinclair ZX81 bio ogroman hit, dokazuje i činjenica da je prodat u oko 1.500.000 primeraka – do tada neviđena brojka u Velikoj Britaniji.

Naravno, kao što to uvek biva, kopije su brzo počele da niču kao pečurke. Možda iznenađujuće, ali dosta ih je bilo u Južnoj Americi (Argentini i Brazilu), ali i po ostalim delovima sveta.

Da li ste vi koristili ovaj mikroračunar?

Danas objavljeno

Huaweijev HarmonyOS će ove godine stići na 300 miliona uređaja

Vanja A

iPhone modeli za 2022. godinu bi mogli stići bez izreza, sa Face ID senzorom ispod ekrana

Vanja A

Microsoft nagoveštava Surface Laptop 4 u novom videu

Vanja A

Ostavite komentar