Da li ćemo uskoro voziti Sony? Japanski tehnološki gigant predstavio električni automobil - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Da li ćemo uskoro voziti Sony? Japanski tehnološki gigant predstavio električni automobil

Da, dobro ste čuli – Sony je zakoračio u automobilsku industriju konceptnim vozilom Vision-S na struju, koje uopšte ne izgleda loše.

Ekspanzija električnih automobila dovela je do toga da se u auto-industriju uključuje sve više firmi i startap kompanija koje pre toga nisu imali nikakve veze sa proizvodnjom vozila ili čak nisu ni postojale.

Tako je pre nekoliko godina britanska tehnološka kompanija Dyson, poznata po proizvodnji ususivača i drugih kućnih aparata, započela razvoj električnog automobila. Automobil je trebalo da bude radikalnog dizajna i namenjen ekskluzivnoj ciljnoj grupi kupaca, a ne masovnoj prodaji i na njemu je od 2015. radilo oko 500 inženjer.

Dyson je ipak prošle godine odustao od tog projekta, jer je, kako je saopšteno, projekat bio previše kompleksan i kao takav nije bio “komercijalno izvodljiv”, odnosno isplativ.

Britanci možda nisu uspeli, ali to ne znači da jednog dana neki drugi proizvođač elektronskih uređaja neće napraviti sopstveni automobil. Samostalno ili u saradnji sa nekom auto-kompanijom.

I tako, već početkom 2020. japanski Sony nam je priredio nesvakidašnje iznenađenje u vidu pomenutog konceptnog automobila Vision-S.

Vision-S je debitovao na Međunarodnom sajmu elektronike CES u Las Vegasu, gde bismo pre očekivali da vidimo neki inovativni televizor marke Sony.

Foto: Sony promo

Ipak, ne stoji samo Sony iza ovog koncepta, koji svojim atraktivnim dizajnom podseća na neke druge električne automobile, kao što su recimo Porsche Taycan i Lucid Air.

Japanskom tehnološkom divu u razvoju su pomogle kompanije Nvidia, Continental, Bosch, ZF i Qualcomm, a mehaničku platformu kreirao je austrijski Magna Steyr, koji u svojoj fabrici proizvodi modele poznatih svetskih marki, poput Toyote Supre, BMW-a Z4, Mercedesa G-klase

Foto: Sony promo

Kako kažu u kompaniji Sony, cilj je bio da prikažu svetu šta su u stanju da urade na planu razvoja električnih automobila.

Vision-S je opremljen visokorazvijenim sistemima za autonomnu vožnju, koje opslužuju 33 senzora za detekciju pešaka, vozila i drugih objekata, dok je moderno dizajnirana, prostrana kabina sa velikim staklenim krovom projektovana za komfornu vožnju 4 osobe.

Foto: Sony promo

Sony nije objavio sve detalje o ovom vozilu, ali je otkrio da ga pokreću dva elektromotora od po 272 KS (200 kW) i da ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,8 s, dok je maksimalna brzina 240 km/h.

Pogled na komandnu tablu otkriva veliki digitalni displej koji se prostire gotovo čitavom širinom vozila, slično kao na nedavno predstavljenoj Hondi e, kao i dva bočna ekrana koji su zamena za tradicionalne spoljne retrovizore sa ogledalima.

Foto: Sony promo

Sony ne bi bio Sony da posebnu pažnju nije posvetio zvučnom sistemu. U pitanju je “360 Reality Audio” koji obezbeđuje superioran audio doživljaj bez obzira na kom mestu se nalazite u vozilu.

Japanska kompanija nije saopštila da li je u planu i produkcijska verzija koncepta Vision-S, ni kada bi do realizacije moglo da dođe, ali za početak realno je očekivati da ovo vozilo dospe bar u “Gran Turismo Sport”.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Ford u problemu: Ne može da isporuči vozila jer nema pločice sa logotipom

Vanja A

Svjetska premijera

Vanja A

Džej Leno testirao Rimčevu Neveru – ostao iznenađen kako se vozi bez opterećenja

Vanja A

Ostavite komentar