Da li će osuđeni pedofil zaraditi stotine hiljada funti od „Džokera“ - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Da li će osuđeni pedofil zaraditi stotine hiljada funti od „Džokera“

Glam rok zvijezda Geri Gliter, koji je osuđen na 16 godina zbog pedofilije, mogao bi da zaradi stotine hiljada funti zbog korišćenja njegove pjesme u hit filmu „Džoker“.

Prema pisanju britanskih medija, dvominutno korišćenje pesme Rock and Roll Part 2 u jednoj od ključnih scena u Džokeru, koje potpada pod korišćenje intelektualne svojine, moglo bi da Geriju Gliteru donese stotine hiljada funti.

Korišćenje Gliterove numere potpada pod dva zakona – jedan koji pokriva korišćenje zvuka i drugi za objavljivanje i korišćenje muzičke kompozicije.

„Kompanija koja je ubacila pesmu u film zadržaće 20 do 30 odsto. Od ostatka, studio koji je izdao uzeće 60 odsto. Tako da bi Gliter mogao da zaradi oko 30 odsto novca koji pripada izdavaču, a malo manje za pravljenje pesme, jer ju je napisao zajedno sa Majkom Leanderom“, navodi za Gardijan pravni stručnjak koji je želeo da ostane anoniman.

Finansijski aspekt je mnogo komplikovaniji nego što naslovi u medijima sugerišu, ali nisu ništa u poređenju sa etičkim pitanjem, navodi Gardijan.

„To je na prvom mestu posao muzičkom supervizora. U SAD, gde je snimljen film, niti znaju, niti ih verovatno briga o Geriju Gliteru“, ističe Klif Fluet, partner u pravnoj firmi „Luis Silkin“.

U SAD pesma nosi potpuno druge asocijacije nego u Velikoj Britaniji, gde je ljudi vezuju za osuđenog pedofila.

Jednostavnije i pravno rečeno, pravo na intelektualnu svojinu ne prestaje ako neko leži u zatvoru. Međutim, na etičko pitanje, da li osuđeni robijaš treba da nastavi da zarađuje novac od svoje intelektualne svojine, teže je dati odgovor.

Gliter je 2015. godine osuđen na 16 godina zatvora za pokušaj silovanja, četiri nedolična napastvovanja i zbog seksualnog odnosa sa devojčicom od 13 godina.

Danas objavljeno

Ko su kripto milijarderi? Čak 12 njih na velika vrata ušlo na listu najbogatijih na svijetu

Zeljka

U čast heroine: Postavljena spomen ploča Diani Budisavljević

Zeljka

Kada se po svijetu ide u penziju?

Zeljka

Ostavite komentar