3. Septembra 2021.

Da li će iPhone 13 zaista podržavati satelitsku komunikaciju?

Big Portal

Čim je ta vest dospela u javnost, izazvala je burne rasprave. Zapravo, ta vest je rekordnom brzinom podigla Apple-ove akcije. To nije čudno, jer je satelitska komunikacija velika prednost. Ukoliko je pokrivenost 4G/5G signalom loša, korisnici i dalje mogu slati poruke i upućivati pozive.

Kuo Ming-Chi tvrdi da će iPhone 13 koristiti “prilagođeni” čip Qualcomm X60 koji podržava frekvencijski opseg n53 koji koristi kompanija za satelitsku komunikaciju Globalstar. Međutim, neki mobilni analitičari i komunikacijski stručnjaci doveli su u pitanje takvo predviđanje. Navode da se “Apple iPhone 13 neće podržavati satelitsku komunikaciju”, jer tvrde da će ti prilagođeni čipovi “samo” poboljšati postojeće 5G veze.

iPhone 13 ipak neće podržavati satelitsku komunikaciju?

Problem je u tome što satelitske komunikacije uopšte ne koriste neke frekvencijske opsege. Najverovatnije, Apple će samo koristiti jedan od uobičajenih starih zemaljskih frekvencijskih opsega Globalstara za proširenje LTE veza. Prema Bloombergu, satelitska funkcija koju Apple razvija omogućava korisnicima samo slanje tekstualnih poruka u hitnim situacijama.

Ova funkcija takođe omogućava korisnicima iPhone-a da prijavljuju hitne slučajeve u područjima bez pokrivenosti mobilnom mrežom. Međutim, malo je verovatno da će kompanija pokrenuti ovu funkciju 2021. Apple će tu funkciju verovatno predstaviti kao posebnu uslugu i neće zameniti trenutnu komunikaciju za SMS i pozive.

Uz to, Bloomberg takođe tvrdi da Apple neće pokrenuti tu uslugu u svim regionima. Njegova dostupnost zavisiće od lokalnih propisa i lokacija satelita. Ugrađena funkcija će zahtevati od korisnika da izađe napolje i hoda u određenom smeru kako bi pomogao iPhone-u da se poveže sa satelitom. Veza takođe možda neće biti trenutna i može proći i do minut da iPhone uspešno komunicira sa satelitom.

Za povezivanje sa satelitom biće potreban poseban modemski čip, a Apple će nastaviti da koristi Qualcomm tehnologiju u narednih nekoliko godina. Nije jasno da li će Apple sarađivati sa Globalstarom, kako je pomenuo Ming-Chi Kuo.

U najboljem slučaju, n53 je samo “Wi-Fi kanal koji niko ne koristi” sa istom frekvencijom. Sa ove tačke gledišta, najmanje jednu ili dve godine nećemo imati prilike da koristimo Apple-ov “satelitski iPhone”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare