Da li će implant da izliječi hipertenziju - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Da li će implant da izliječi hipertenziju

Novi pokušaji američkih naučnika da nađu lijek za krvni pritisak koji ne može da se reguliše medikamentima.

Uređaj stimuliše nerve da šalju signal mozgu kada je pritisak krvi na zidove arterija povišen

AMERIČKI naučnici napravili su implant koji se ugrađuje u arteriju na vratu i na taj način pokušavaju da leče hipertenziju koja ne može da se reguliše lekovima. Novi implant je u obliku žice koja drži čep na šampanjcu, veličine je nokta i pravi se od titanijuma. Doktor Srđan Bošković, interventni kardiolog Instituta “Dedinje”, kaže da se poslednjih 10 godina puno radi na inovacijama u lečenju rezistentne hipertenzije, ali nijedan od postupaka, kao ni ovaj novi, nije postao standard u lečenju, već su svi još u fazi ispitivanja.

– Pacijenti kojima ne uspevamo da regulišemo krvni pritisak, a prema savremenim i evropskim i američkim vodičima za lečenje hipertenzije, prvo propisujemo jaču dozu lekova – kaže dr Bošković. – Ako ni tada nema rezultata uvode se druge grupe lekova za lečenje hipertenzije, a kada ni to nema efekat traga se za mogućim organskim uzrocima hipertenzije, ili se pacijentu iz terapije isključuju neki drugi lekovi koje piju, a najčešće su to nesteroidni antiinfalmatorni lekovi koji mogu da onemoguće regulaciju pritiska.

Novi američki implant deluje tako što simulira prirodni mehanizam regulacije hipertenzije, zapravo stimuliše nerve da šalju signal mozgu kada je pritisak krvi na zidove arterija povišen. Mozak tada reaguje tako što usporava srčani ritam, šire se krvni sudovi, a tenzija opada.

– Ovaj mehanizam ispitan je na malom broju pacijenata tako da je još daleko od rutinske primene – kaže naš sagovornik. – Kod nas, kao i u svetu, najveći broj bolesnika interventno se leči renalnom denervacijom, kada se višestrukom primenom radiofrekventnih struja pokušava sa neutralisanjem snopa simpatičkih vlakana koje okružuju bubrežnu arteriju. Međutim, ni ova metoda ne daje kod svih pacijenata rezultat, pa se čak ni ona, iako je dugo u kliničkoj praksi ne smatra rutinskom.

Najtežom formom hipertenzije koja ne reaguje na lekove smatra se ona koja ne uspeva da se reguliše ni primenom pet grupa medikamenata za pritisak.

– Dijagnoza rezistentne hipertenzije nije laka, jer moramo da isključimo osobe koje burno reaguju na merenje krvnog pritiska u lekarskoj ordinaciji i one bolesnike koji se i pored preporuke ne pridržavaju redovne terapije – kaže dr Bošković. – Stoga je za pravilnu dijagnozu ovog oboljenja neophodno uraditi 24-časovno merenje krvnog pritiska, kao i ponavljana merenja krvnog pritiska kod lekara u odgovarajućim uslovima.

KOD 15 ODSTO BEZ EFEKTA

REZISTENTNA hipertenzija je pacijentu ni pored primene lekova pritisak ne uspeva da se spusti na vrednosti od 140/90mmgh. Učestalost pacijenata sa ovom vrstom poremećaja je konstantna poslednjih dvadesetak godina i iznosi 15 odsto od svih koji boluju od povišenog krvnog pritiska. Važnost lečenja ovog stanja je prvenstveno u tome što je ono povezano sa značajno povišenim rizikom od srčanog i moždanog udara, popuštanja srca i pojavom atrijalne fibrilacije.

Danas objavljeno

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

Vanja A

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Vanja A

Zaboravite kokice i uživajte u filmovima bez grižnje savjesti

Vanja A

Ostavite komentar