16. Maja 2020.

Da li će Golf opstati u eri električnih automobila?

Big Portal

Volkswagen je započeo masovnu proizvodnju automobila na struju kompaktnim hečbekom ID.3, koji će u budućnosti predstavljati alternativu konvencionalnom Golfu.

Međutim, nemački proizvođač je istovremeno razvio i lansirao Golf 8, pa će dva modela koja po dimenzijama i obliku karoserije pripadaju istom segmentu, ali imaju različitu vrstu pogona, egzistirati paralelno na tržištu.

Volkswagen se na taj način odlučio za postepenu tranziciju ka električnom pogonu. Kupci će moći da biraju između Golfa – kompaktnog hečbeka sa SUS motorima, i ID.3 – potpuno elektrifikovanog automobila iste klase.

Za očekivati je da Golf neće tako brzo izgubiti primat na evropskom tržištu i da će bar još nekoliko godina odolevatiu električnim konkurentima i da će zadržati zvanje najprodavanijeg modela u Evropi.

Ipak, doći će trenutak kada će mu se ID.3 približiti po broju prodatih primeraka, a onda, jednog dana će ga verovatno i prestići. Postavlja se pitanja kakva će tada biti sudbina imena Golf u svetu automobila?

S obzirom da se VW odlučio da razdvoji dve grane svojih modela – onih konvencionalnih i onih čisto električnih, moguće je da će se sa najavljenom zabranom prodaje novih vozila sa SUS motorima, ime Golf u budućnosti potpuno ugasiti.

Zabrana prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem trebalo bi da na nekim evropskim tržištima, kao što je britansko, stupi na snagu već 2030.

U tom slučaju, ukoliko Volkswagen ne odluči da preimenuje električni ID.3 u Golf, ime ovog modela koje datira još od 1974. kada je lansirana prva generacija, prestaće da postoji.

Analitičari veruju da će se nakon Golfa 8 svakako pojaviti i deveta generacija ovog automobila, ali da bi istorija Golfa sa njom vrlo verovatno mogla da se okonča.

Slično će se dogoditi i sa drugim tradicionalnim imenima iz Volkswagenovog portfolija, kao što su Polo Passat, koja takođe datiraju iz sedamdesetih godina 20. veka.

S obzirom da se Volkswagen već dva puta u istoriji odricao imena svog najčuvenijeg modela, nekada superpopularne “Bube”, neće biti iznenađenje ako se jednog dana probudimo u svetu u kome više nema Golfa.

Postavlja se pitanje: da li će nam uopšte i nedostajati?

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare