Da li će bolnica u Kini nići za samo nekoliko dana? Gradnju prenose uživo VIDEO/FOTO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Da li će bolnica u Kini nići za samo nekoliko dana? Gradnju prenose uživo VIDEO/FOTO

U gradu Vuhanu u Kini u kom je navodno izbila epidemija koronavirusa ubrzano niču dve bolnice za tretman zaraženih. Rokovi su pet do deset dana i dve nedelje.

Izgradnja bolnice od 1.300 kreveta trebalo bi da bude završena za pola meseca, prema pisanju Rojtersa. Sa kineskih gradilišta stižu i ubrzani snimci izgradnje privremene bolnice koja je počela da se gradi u petak i zadat je rok 3. februar.

Kamioni, bageri i radnici vrve na nikad življem gradilištu, toliko dinamičnom da je zavredelo i uživo prenose na nacionalnoj televiziji i fotografe koji ne samo svakog dana, već i iz sata u sat prate mašine i ljude koji preleću po temeljima hitnog projekta.

Rad teče danonoćno.

Vlasti su, prenosi Dejli mejl, uposlile četiri građevinske firme da bi završile centar s hiljadu kreveta, za koji se očekuje da primi prve pacijente 3. februara.

Neimari grade po uzoru na medicinski centar koji je izgrađen u Pekingu za sedam dana zbog virusa SARS 2003. godine.

Gradnja je nastavljena 26. januara u Vuhanu, opisuje agencija Geti zabeležene fotografije, i nastavlja: Očekuje se da bolnica Vuhan Leišenšan bude završena 5. februara, sa kapacitetom od 1.300 kreveta. Ovo je druga privremena bolnica nakon bolnice Liešen Šan. U Vuhanu će izgraditi dve specijalne bolnice u desetak dana. One treba da mogu da prime više od 2.000 pacijenata inficiriranih koronavirusom.

Očekuje se da će konstrukcija koja je započeta u subotu, prema agenciji Singhua, imati 1.500 kreveta, a 2.000 medicinskih radnika će lečiti pacijente.

Nazivi obe bolnice inspirisani su kineskom mitologijom. Prvi objekat nosiće ime po bogu vatre jer se vatra može da se suprotstavi zlatu, jednom od pet elemenata u kineskoj medicini koji predstavlja pluća, s obzirom na to da koronavirus pretežno napada respiratorni sistem. Druga će nositi ime po bogu grmljavine jer Kinezi veruju da on kažnjava zlog boga.

Uz ove dve bolnice grade se još dve, u Džengdžou i Huangangu.

U Džengdžou su temelje postavili juče i očekuje se da će bolnica biti gotova od tog trenutka u roku od 10 dana. Obična bolnica u Huanggangu će biti prenamenjena u bolnicu za koronavirus i to će biti završeno za dva dana.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar