9. Septembra 2022.

Da li čaj i kafa mogu da zamene vodu i kako utiču na hidrataciju kože

Big Portal

Ta dovoljna količina tečnosti, kako lekari preporučuju, najbolje se nadoknađuje unosom vode. Međutim, mnogi se pitaju da li kafa i čaj, napici čiji je glavni sastojak voda, mogu da podrazumevaju taj “dovoljan unos tečnosti”.

“Zbog kofeina, kafa je i prirodni diuretik i stimulans bešike. Čaj ima sličan efekat”, reči su urologa dr Vanita Sima-Čang. Ona je takođe istakla da kafa i čaj ne dehidriraju telo, naravno, ako se koriste u umerenim količinama.

Da li kafa može da zameni vodu?

“Budući da deluje kao diuretik, kafu bih računala otprilike kao upola manje tečnosti, koliko zapravo jest. Na primer, jedna šoljiica kafe računa se kao pola šoljice vode”, kaže dr Ketrin Valdrop za Mind Body Green.

A da li čaj može da zameni vodu?

Većina čajeva sadrži kofein, međutim, taj nivo kofeina je znatno manji nego u kafi. Shodno tome, dr Valdrop većinu čajeva s kofeinom izjednačava sa tri četvrtine količine vode. Međutim, situacija je malo drugačija kod biljnih čajeva. Prema njenim rečima, jedna šoljica čaja ekvivalentna je jednoj šoljici vode.

Za sam kraj, doktori, ipak, preporučuju vodu kao primarnu tečnost za hidrataciju organizma, a sve ostale su samo propratne i dodatne supstance.

Kakav uticaj kafa i čaj imaju na kožu?

I čaj i kafa su puni antioksidanasa i oni štite ćelije organizma od slobodnih radikala. Dok čaj sadrži katehine, kafa je bogata folnim kiselinama. Katehini su moćni antioksidansi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, smanjuju upale i bore se protiv slobodnih radikala.

Takođe, pomenuti slobodni radikali uzrokuju prerano starenje vaše kože. Zbog toga se zeleni čaj preporučuje za mladalačku, blistavu kožu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare