Da li boje stvarno utiču na raspoloženje? Evo šta kažu psiholozi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li boje stvarno utiču na raspoloženje? Evo šta kažu psiholozi

Može li nošenje određenih boja uticati na naše raspoloženje?

Može li nošenje određenih boja uticati na naše raspoloženje?

Da li imate omiljenu boju koju volite da nosite? Prema istraživanjima nošenje određenih boja zapravo može da poboljša naše raspoloženje. Način na koji boje utiču na ljude ima veze sa njihovim ličnim iskustvima i percepcijama. Iako postoje statistički dokazi koji pokazuju da se boje poput crvene obično posmatraju kao „moćne“ i „privlačne“, ovo se ne odnosi na sve.

Boje i raspoloženje

Kao osnova mnogih stvari u društvu, psihologija boja ima korene u evoluciji.

– I kod životinja i kod ljudi, crvena može ukazivati na oslobađanje hormona povezanih sa agresijom i služiti kao signal dominacije drugima – kaže dr Dženifer Hetema.

– Mnoge studije su dokumentovale ‘crveni efekat’ pri čemu se čini da sportisti ili timovi koji nose crveno imaju malu prednost u poređenju sa drugim bojama. Koristeći ovaj princip psihologije boja, nošenje boje kao što je crvena bi moglo da nam koristi u trenucima kada nam je potrebno dodatno pojačanje samopouzdanja.

Postoje uobičajene boje kojima ljudi teže kada žele da izazovu određena osećanja: jake i moćne (crvena, crna, tamno ljubičasta), zabavne i razigrane (narandžasta, žuta, svetlo zelena) i tužne (siva), piše Real Simple.

Kako da shvatite koje vam boje prijaju

Kada provodite dan, vodite računa o tome koje boje vam upadaju u oči i kakva osećanja izazivaju. Bilo da se radi o slici ili odeći, počnite tako što ćete više voditi računa o tome čemu težite, u zavisnosti od vašeg raspoloženja i kako se osećate.

Da, nošenje određenih boja može poboljšati vaše raspoloženje. Ako ste radoznali koje boje to mogu biti, ne postoji jedan konkretan odgovor, jer ovo varira u zavisnosti od nečijih ličnih iskustava, percepcija i preferencija. Najbolji način da otkrijete koje boje podižu vaše raspoloženje je igrajući se sa njima. Istražujte!

Danas objavljeno

Forbs: Ilon Mask više nije najbogatiji čovek na svijetu

Vanja A

Supruga Aleka Baldvina prvi put progovorila o tragediji koja je njenu porodicu zavila u crno

Vanja A

Takmičar u njemačkom kvizu “Ko želi biti milioner?” dobio pitanje o BiH, trebala mu je pomoć

Vanja A

Ostavite komentar