Da li biste "išli" u Apple Dom zdravlja? - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Da li biste “išli” u Apple Dom zdravlja?

Apple je navodno razmatrao plan za pokretanje sopstvene zdravstvene usluge zasnovane na pretplati, navodi se u izveštaju Wall Street Journal-a. Ideja je zamišljena 2016. godine, ali je navodno zastala, jer je Apple umesto toga svoje zdravstvene napore usmerio na Watch, Apple Health i druge proizvode i usluge.

Ideja je prvi put zamišljena kada je Apple pokušavao da shvati kako bi se podaci prikupljeni od korisnika Watch-a mogli koristiti za poboljšanje zdravstvene zaštite. Doneta je odluka da se pruži sopstvena medicinska usluga “povezujući podatke koje generišu Apple uređaji sa virtuelnom i ličnom negom koju pružaju Apple lekari”, navodi WSJ. Apple ne bi nudio samo primarnu zdravstvenu zaštitu već i personalizovane zdravstvene programe zasnovane na pretplati.

Apple je navodno preuzeo zdravstvenu kliniku u blizini Apple Parka i angažovao dr Sumbul Desai sa Univerziteta Stanford da upravlja projektom. Isprobala je uslugu za početak na sopstvenim zaposlenima, gradeći tim koji je uključivao kliničare, inženjere i dizajnere proizvoda.

Jedna od inicijativa je navodno bila aplikacija pod nazivom HealthHabit koja je putem ćaskanja povezivala zaposlene sa lekarima i podsticala ih da postave zdravstvene ciljeve. Međutim, aplikacija je navodno slabo korišćena, a takođe je pod znakom pitanjima bio integritet podataka u oblasti hipertenzije, tako da je projekat usporen.

Izvršni direktor Apple-a Tim Cook rekao je da će zdravlje biti jedan od najvećih Apple-ovih doprinosa čovečanstvu. Ideja o primarnoj zdravstvenoj zaštiti je za sada na pauzi, navodno i dalje traje u kompaniji.

Danas objavljeno

Nove informacije o čipsetu otkrivaju ključne specifikacije Samsung Galaxy S22 uređaja

Vanja A

Igra PUBG: New State stiže 11. novembra na iOS i Android

Vanja A

Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC konačno dostupan u Evropi, zvanično

Vanja A

Ostavite komentar