Da li bi trebalo da se odjeća razvrstava prilikom pranja? Stručnjaci dali odgovor - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li bi trebalo da se odjeća razvrstava prilikom pranja? Stručnjaci dali odgovor

Da li bi odeća zaista trebalo da se razvrstava prema materijalu i boji? Neki će gromoglasn reći “da”, dok će drugi, pak, naglasiti da je bitno da odeća koja ima preveliki kontrast boja, primera radi crvena i bela, nikako ne idu zajedno na pranje. A šta kažu stručnjaci?

Povremeno neravrstavanje odeće ne znači da će se ona odmah uništiti do te mere da više nije nosiva.

Međutim, ukoliko to praktikujete svaki put kada perete garderobu, može da dođe do smanjenja kvaliteta materijala, ali i koloričnosti samog odevnog predmeta.

“Garderobu bi trebalo uvek da odvojate prilikom pranja”, savetuje dr sc., Džesika Zina, naučnica iz kompanije “Tajd”. Ovo je potvrdila i “Kloroksova”, naučnca Meri Gagliardi.

One dodaju da je razvrstavanje garderobe pre pranja strategija za postizanje dobrih rezultata, te da tamne i svetle odevne predmete ni bi zajedno trebalo da perete.

Čak ni ako koristite maramice za upijanje boje – niste uvek sigurni kada će neka tkanina da pusti boju.

Shodno tome, naučnice su dala neka bizična uputstva koja bi trebalo da sledite prilikom pranja.

1. Pročitajte etikete i oznake za pranje, posebno na novoj odeći. Tako ćete biti sigurni koju temperaturu i način pranja bi trebalo da praktikujete.

2. Razvrstajte odeću po bojama. Bele, pastelne i svetlo sive stvari idu zajedno, a tamno sive, crne, crvene, smeđe i mornarske odvojeno.

Dve podeljene grupe bi trebalo dalje razvrstati, pa ih tako delite prema tkanini – odvojite farmerice i pamučne majice od tankih, sintetičkih materijala i osetljivog donjeg veša.

3. Ako imate jako zaprljane predmete, napravite još jednu poslednju sortu. Blatnjavu ili masnu odeću ne treba prati s lagano zaprljanom odećom. To se može ponovno taložiti na druge tkanine.

Danas objavljeno

Bezos najavio seriju “Gospodar prstenova: Prstenovi moći”

Vanja A

Život Joe Bidena obilježile su porodične tragedije u kojima je izgubio suprugu, kćerku i sina

Vanja A

Amal Clooney u hlačama koje baš svaku kombinaciju mogu učiniti posebnijom

Vanja A

Ostavite komentar