"Da budem iskren..": Mask nije polagao nade u svoje kompanije - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

“Da budem iskren..”: Mask nije polagao nade u svoje kompanije

Elon Mask, mulitimilijarder, svoje bogatstvo najviše duguje kompanijama Space X i Tesla.

“Ali, da budem iskren”, napisao je Mask na Tviteru, “na samom početku, 90 odsto sam bio siguran da će vrednost Space X i Tesle biti nula dolara”.

Uprkos tome Mask je nastavio sa poslovanjem i sam ulagao milione.

Nakon što je “IBej” preuzeo “Pej Pal” za 1,5 milijardi dolara, Mask je navodno od toga zaradio 200 miliona dolara. Sto miliona dolara uložio je da osnuje Space X 2002. godine, a 2004. godine uložio je 6,3 miliona dolara u Teslu.

“Smatrao sam da su nam šanse za uspeh toliko niske, da nisam hteo da rizikujem ničija sredstva, sem svoja sopstvena”, rekao je Mask 2016. godine o Tesli.

Što se tiče ulaganja u Space X, kako je Mask rekao jednom prilikom, “svi su govorili da će time izgubiti novac od Pej Pala”. “Moje mišljenje je bilo da su verovatno u pravu”, podsetio se Mask na konferenciji NASE 2016. godine. “Ali bilo je vredno pokušaja”, dodao je.

U prvim danima, uspeh nije dolazio brzo. Space X i Tesla suočavali su se sa velikim preprekama, te su tako obe kompanije skoro bankrotirale 2008. godine, naveo je Elon Mask.

Space X se na samom početku suočio sa serijom neuspeha. Prva tri pokušaja lansiranja Falcona 1, prve višekratne rakete, bila su neuspešna. Ovo je posebno uznemirilo Maska, jer je stvarajući Space X njegov plan bio kreiranje višekratnih letelica i multiplanetarnog života.

“Četvrti neuspeh znači bi ‘game over'”, rekao je Mask na konferenciji 2017. godine. “Na sreću četvrto lansiranje, u koje je bio uložen poslednji novac koji smo imali za Falcon 1, bilo je uspešno”

Kada je Mask početkom dvehiljaditih uložio u tadašnji Tesla Motors, kompanija je bila autsajder u automobilskoj industriji. U to vreme, kako je naveo Mask krajem februara ove godine, niko se nije bavio električnim automobilima.

Do 2008. godine kompanija je bila suočena sa nedostatkom sredstava, ali i proizvodnim problemima automobila “Tesla Roadster”. Ali ubrzo su počele da stižu investcije zahvaljujući kojima je uspela da opstane. U 2012. godini Tesla je započela proizvodnju Tesla Model S koji je bio pristupačniji.

Uprkos Maskovim predviđanjima, i Space X i Tesla su nadmašili očekivanja i učinili Maska bogatim čovekom.

Space X sada vredi 46 milijardi, dok je tržišna vrednost Tesle 379 milijardi dolara.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Xiaomi globalno predstavlja MIUI 13 na svojim uređajima, poboljšavajući korisničko iskustvo

Vanja A

Apple će opet kopirati Android, ali tek za iPhone 15 seriju?

Vanja A

Android malver BRATA sada može da vam obriše sve sa pametnog telefona nakon krađe vaših podataka

Vanja A

Ostavite komentar