Cvjeta od aprila do jula i najbolja za liječenje bubrega, bešike i mokraćnih kanala - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Cvjeta od aprila do jula i najbolja za liječenje bubrega, bešike i mokraćnih kanala

Uva ili medveđe grožđe je niski, razgranati zimzeleni grm. Biljka je dobila naziv dobila po medvedima jer se oni najčešće hrane njenim plodovima

Medveđe grožđe, poznatije kao uva, uglavnom je polegnuti grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima dužine 2 do 3 mm. Cvetovi bele ili svetloružičaste boje, a oblik im je zvonast. Raste po suvim, retkim, peščanim ili kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima i po planinskim pašnjacima Balkanskog poluostrva, naročito u zapadnim delovima.

Biljka bogata arbutozidom

Cveta od aprila do jula, u zavisnosti od nadmorske visine na kojoj raste. Plod je mala, crvena jednosemena bobica koja sazreva u jesen. Plodovi su jestivi, ali bezukusni, pa ih više preferiraju ptice i druge divlje životinje. Uva se uglavnom razmnožava vrežama, a nešto manje semenom.

List se bere u proleće kad je biljka u cvetu. Najbolji je mlad list sa zelenih grančica. U proleće braon list ima najblagotvornija dejstva, jer tada ima najviše arbutozida. Listovi su neprijatnog, oporog i nagorkog ukusa.

Za šta je dobar čaj od uve?

Od davnina je ova biljka korišćena za lečenje bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala. NJena lekovita svojstva baziraju se na prisustvu 5-11% glikozida arbutina u ćelijskom soku. Zahvaljujući njemu, uva ima diuretičko dejstvo. Tokom izlučivanja arbutin ima antiseptički uticaj na mokraćnu sluznicu. Druge hemijske materije koje se nalaze u listovima su: metilarbutin, glukozid erikolin, galna kiselina, elaginska kiselina.

Uva pomaže u smanjenju preteranog nakupljanja mokraćne kiseline i bolova kod kamenja u bubrezima. Listovi su bogati taninima i nekad su se koristili za farbanje odeće i kože.

Pri korišćenju preparata od uve potrebno je pripaziti da lekovi i dodaci ishrani nemaju kiseli uticaj na urin. To su na primer: vitamin C, sok od brusnice, sok od narandže i drugih agruma. Preparati od te biljke mogu da nadraže bubrege i sluzokožu, pa se nikako ne bi trebali koristiti tokom dužeg vremenskog perioda, a trudnice bi ih trebale izbegavati. Takođe, preparati od uve se ne preporučuju ni deci mlađoj od 12 godina.

Danas objavljeno

Znakovi koji ukazuju da konzumirate puno šećer

Vanja A

Recept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti

Vanja A

Umorni ste, depresivni i gojite se? Nedostatak jednog minerala u organizmu je odgovoran

Zeljka

Ostavite komentar