20. Maja 2022.

Čuveni ivanjički roboti Helga i Lo pokorile Zagreb

Big Portal

Sa svojim robotima Helgom i Lo učestvovala je na Međunarodnom takmičenju inovacija “Inova” u Zagrebu i ova Srpkinja oduvala je konkurenciju osvojivši zlatnu medalju.

“U Zagrebu na ‘Inovi’ pokazali smo našu pamet i naše znanje. Inače, aktivno učestvujem u aktivnostima promocije i popularizacije nauke među decom. Bilo je ukupno prijavljeno 293 inovacije i takamičenje je bilo rangirano na osnovne, srednje škole i fakultete. Žiri, koji je ocenjivao radove učenika sa velikim oduševljenjem je upoznao naše robote ‘Helgu i Lo’ koji rade zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i veštačkim čulima i okitili smo se za nas veoma važnim zlatom”, kaže za RINU Milkica.

Sa njom su na ovom prestižnom takmičenju bili i Ivan Topalović učenik 7. razreda i Katarina Lojanica učenica 8. razreda Osnovne škole iz Ivanjice. Oni su najbolji dokaz da sva angažovanost i požrtvovanost koju profesorka Kostić Zlatić ulaže u rad sa njima i te kako daju rezultat. Roboti Helga i Lo pokorili su Zagreb.

“Robot ‘Helga’ je automatizovana tehnološka inovacija koja podseća na humanoidnog robota, koji interaktivno mogu da komuniciraju sa ljudima iz svog okruženja. Funkcioniše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji za decu i veštačkim čulima. Može biti asistent-saradnik nastavniku u nastavi i koristi sintetizovan govor, a njom se upravlja bežično na daljinu preko računara, tableta ili mobilnog telefona pomoću interfejsa. Njena sestra bliznakinja robot ‘Lo’ takođe podseća na humanoidnog robota i obavlja neke radnje koje sliče radnjama čoveka. Može da priča na različitim jezicima koristeći sintetizovan govor, pomera rukeu zglobu lakta , pomera glavu,, peva, komunicira sa ljudima i daje odgovore na postavljena pitanja”, pojašnjava svoje izume profesorka Kostić Zlatić.

Međunarodno takmičenja inovacija u Zagrebu se održava već 22 godine, a srpski predstvanici su pri odlasku imali veliku podršku Kabineta premijerke Ane Brnabić, Instituta za veštačku inteligenciju i prof. doktora Branislava Kisačanina, NTP-a Čačka i Opštine Ivanjica.

“Svaka podrška nam mnogo znači i otkako je došlo do takve sjajne saradnje u Osnovnim školama se aktivno priča o veštačkoj inteligenciji za decu. Očekujemo i naredna takmičenja i još uspeha na daljem radu”, poručuje srpska inovatorka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare