13. Maja 2020.

Čuveni američki doktor o negativnim efektima: Vakcina može kovid-19 da učini još gorim

Big Portal

“Nacionalni institut za zdravlje radi veoma brzo, razvijamo najmanje osam vakcina, i očekujemo više rezultata”, rekao je Fauči, koji je i upozorio na moguće negativne posledice vakcine jer bi mogla da pojača posledice virusa.

Glavni američki epidemiolog, koji je decenijama na čelu instituta, za vreme mandata šest američkih predsednika, podsetio je da je u januaru rečeno da je za razvoj vakcine potrebno i do 18 meseci.

Prema njegovim recima, 14. januara zvanično je počeo rad na vakcini i 62 dana kasnije nastupila je prva faza, faza kliničkog ispitivanja dve doze na dobrovoljcima.

U narednim nedeljama, će uslediti, druga i treća, rekao je Fauči i dodao da će biti uključena i testiranja na životinjama.

“Ako smo uspešni, nadamo se da ćemo to znati u kasnu jesen ili ranu zimu. Imamo mnogo kandidata i nadamo se višestrukim rezultatima … To će biti dobro globalno gledano ako budemo imali više od jednog uspešnog kandidata za vakcinu”, rekao je Fauči prenosi Fox TV.

Dodao je da NIH sarađuje sa farmaceutskom industrijom kako bi se cilj dostigao što pre.

Fauči je, u obraćanju Kongresu iz svog doma gde je u samoizolaciju zbog mogućnosti da je bio u kontaktu sa zaraženim članom osoblja Bele kuće, upozorio Amerikance na posledice ishitrenih ispitivanja.

“Moram upozoriti da postoji i mogućnost negativnih posledica gde određene vakcine zapravo mogu pojačati negativni efekat infekcije”, rekao je on.

Dodao je da je ključno pitanje koje stručnjaci pominju efikasnost vakcine koja je za sada nepoznanica, pitaju se da li će biti efikasna ili neće i koliko dugo, rekao je veteran epidemiolog kako ga zovu u SAD.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare