Čuvena baltička Venecija, dom najukusnije štrudle sa jabukama - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Čuvena baltička Venecija, dom najukusnije štrudle sa jabukama

Libek je kralj svih hanzeatskih gradova, osnovan davne 1143. godine. To je prvi “zapadni” grad na obali Baltika. Srednjovekovni ambijent i istorijske i kulturne atrakcije i danas dominiraju predivnim gradskim krajolikom i podsećaju na slavnu prošlost grada. To je grad koji bismo i očekivali od jedne stare dame Nemačke.

Libek je u narodu pozant kao baltička Venecija, i oduvek je bio poseban. To je grad koji je dugo nosio titulu jednog od najslavnijih ranih sedišta globalne trgovine. Okružen vodom, stari grad sa svojih sedam tornjeva i pet glavnih crkava svedočanstvo je 1.000 godina bogate istorije.

Upravo zbog toga, Libek se nalazi na listi Uneskove svetske baštine. Sve gradske znamenitosti, gotičke, renesansne, barokne i klasične građevine, uske ulice i trgovi, crkve i samostani, trgovačke kuće i utvrđenja čine izuzetnu celinu.

Neverovatan primer gotičke arhitekture od opeke je i crkva Svete Marije, koja ima najviši svod napravljen od tog materijala na svetu. Samo nekoliko koraka dalje nalazi se moderna koncertna i kongresna dvorana MuK, glavno mesto grada za sve manifestacije.

Druge značajne građevine u starom gradu uključuju gradsku kuću, samostan dvorca, trg Koberg i četvrt između crkve Svetog Petra i katedrale. Grad je zaista pun znamenitosti i teško je izdvojiti bilo šta.

Srednjovekovni Libek je savršeno je mesto za šetnju i istraživanje. Nakon toga, obavezno odmor treba potražiti u gradskim restoranima, pivnicama i klubovima, ako želite dobar provod.

Od gurmanluka, obavezno treba probati jagnjetinu sa speclama i višnajma, kao i najukusniju štrudlu sa jabukama.

Istorija i marcipan

Postoji puno teorija kako je nastala jedna poslastica po kojoj je Libek inače i poznat.

Marcipan, koji izvorno potiče iz ovog grada, je prema predanju nastao iz nužde. Najprihvaćenija teorija kaže da je 1407. godine došlo do gladi, a istovremeno je vladala nestašica žitarica.

Narod je imao velike zalihe badema, pa su vlasti naredile pekarima da peku hleb koristeći bademe. Nekad je postojalo puno zanatskih proizvođača marcipana, i sve o ovoj poslastici je najbolje saznati u muzeju marcipana. Ulaz se ne naplaćuje.

Do Libeka se lako i brzo stiže, postoji odlična putna infrastruktura. Iako se nalazi na krajnjem severu zemlje, ovaj grad treba posetiti, jer nudi zaista puno sadržaja turistima. Kad se nađete u gradu, predlažemo da besciljno lutate ulicama, i prepustite da vas ova divna baltička Venecija sama vodi…

Danas objavljeno

Glumica iz “Čuvara plaže” oduzima dah izgledom

Vanja A

Sting je 30 godina u braku s ovom glumicom, mnogi nisu odobravali njihovu vezu

V.R.

Devet godina krio majčinu smrt da bi podizao njenu penziju

V.R.

Ostavite komentar