ČUVAJTE ZDRAVLJE! Šta se dogodi u tijelu ako hodate dnevno samo 800 metara više? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

ČUVAJTE ZDRAVLJE! Šta se dogodi u tijelu ako hodate dnevno samo 800 metara više?

Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, ali dobrobiti hodanja često umijemo da zanemarimo.
Šetate li svaki dan samo 800 metara više, u vašem tijelu dogodiće se značajne promjene odlične za zdravlje.

Da biste uspješno kontrolisali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno bi trebalo da pređete oko 10.000 koraka. Ta brojka čini se velikom, naročito ako radite kancelarijski posao i puno vremena provodite u automobilu. No spasa ipak ima, piše Elle.

Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1.000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Hiljadu koraka iznosi otprilike 800 metara što je brojka koju bi svako mogao da zadovolji, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati.

Neki od lakih načina kako da više hodate jesu parkiranje automobila na najdaljem mjestu od posla, hodanje dok razgovarate telfonom, te šetanje do kolege umjesto slanja mejla.

Otkrivamo kojih je to pet promjena koje se dogode u tijelu ako svaki dan pređete 800 metara više odnosno napravite 1.000 koraka više:
Srce će se manje naprezati
I najmanja promjena koja podrazumijeva bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje, značajno poboljšava zdravlje, te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače “pumpaju” krv kroz tijelo, čime se smanjuju otkucaji srca, te srce radi u normalnijem ritmu.

Smanjuje se rizik od moždanog udara
Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontrolisanju krvnog pritiska, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara. Znači, dvostruki dobitak!

Lakše mršavite i poboljšava se nivo holesterola
Hodanjem možda nećete brzo smršati, ali nakon nekog vremena vidjećete rezultate. Prve rezultate možete vidjeti nakon otprilike deset nedjelja (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promijenili samo količinu hodanja). Ukoliko posjedujte visok nivo lošeg holesterola, 1.000 koraka više dnevno dovoljno je da to promijeni. Više kretanja podstiče sagorijevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne sudove.

Smanjen stres
Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete, tijelo proizvodi endorfine odgovorne za dobro raspoloženje, te se istovremeno smanjuje nivo kortizola, hormona stresa zbog koga možete da se osjećate loše i zbog koga se povećava rizik od mnogobrojnih mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

Kosti će vam ojačati
Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela doprinosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zbog toga što se kosti pri nošenju težine tijela više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti takođe podstiče stvaranje novih stanica u kostima.

Danas objavljeno

Pileći uštipci

Vanja A

Hljeb od kestena

Vanja A

Ovsene pahuljice, post i vegetarijanska ishrana: Kako da snizite visok holesterol?

V.R.

Ostavite komentar