Čuvajte se ako preuzimate MSI Afterburner, zaražen je crypto virusom - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Čuvajte se ako preuzimate MSI Afterburner, zaražen je crypto virusom

Zamislite samo situaciju – kupili ste novu grafičku kartu i puni entuzijazma “googlate” do zvanične lokacije MSI Afterburner, možda i najpoznatijeg softverskog alata za podešavanje rada grafičkih karti i potpuno bezazleno kliknete na prvi ponuđeni link za preuzimanje i instaliranje softvera. Sledeća situacija sa kojom se suočavate je da vaša antivirus zaštita počinje da ludi i panično alarmira ili što je još gore, ignoriše situaciju, a vaš PC biva zaražen ovim krajnje zlonamernim softverom.

Ovaj scenario se dešava mnogo češće nego što bi običan korisnik pomislio. Istraživači u kompaniji Cyble su pronašli web lokacije koje se pojavljuju kao rezultat pretrage i prikazuju kao zvanični deo MSI Afterburner web stranice ili kao “mirror” serveri za preuzimanje pomenutog softvera. Dovoljan je treptaj oka da se malver ubaci u vaš sistem. Nakon toga ste izloženi otkrivanju važnih informacija o bankovnim evidencijama i drugim kritičnim podacima koje čuvate na računaru ili se vaš sistem daljinski koristi za rudarenje podataka ili kriptovaluta. Još uvek nije do kraj istraženo kakve se sve neprijatne situacije mogu dogoditi, ali u ovom slučaju to su najznačajniji problemi koji su do sada registrovani.

Virus koristi Monero XMR i omogućava hakerima da daljinski rudare kriptovalute sa druge lokacije. Cyble je otkrio da haker pravi prilagođeni paket za instalaciju Afterburner-a koji će locirati Monero XMR instalacioni fajl negde na internetu, a zatim se prikačiti na izvršnu datoteku Windovs Explorer-a (explorer.exe) i instalirati “malver” na vaš sistem, prenosi sajt wccftech.

Najbolja preventiva za korisnika je da se pridržava i koristi web lokaciju matičnog proizvođača softvera i zvaničnih stranica za preuzimanje sadržaja. Zato nikada ne treba pribegavati praksi pretraživanju željene datoteke na internetu, osim ako niste 100% sigurni odakle potiče izvor fajla koji preuzimate ili sa koje lokacije preuzimate tj. pouzdanog izvora koji ste koristili u prošlosti.

Danas objavljeno

ChatGPT je najbrže rastuća internet aplikacija svih vremena

Zeljka

Netflix se “ispalio”

Zeljka

Korisnici će uskoro saznati kako TikTok koristi njihove podatke da bi ih kontrolisao

Zeljka

Ostavite komentar