Čuvajte knjige, nikad se ne zna… Prvo izdanje "Harija Potera" prodato za nevjerovatnih 471.000 dolara - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Čuvajte knjige, nikad se ne zna… Prvo izdanje “Harija Potera” prodato za nevjerovatnih 471.000 dolara

Prvo izdanje ‘Harryja Pottera’ prodato je u četvrtak u Sjedinjenim Državama za 471.000 dolara, što je, prema rečima aukcionara, svetski rekord za književno delo fikcije iz 20. veka.

Britansko izdanje knjige ‘Hari Poter i kamen mudrosti’ iz 1997. u tvrdom povezu i s ilustracijom u boji na naslovnici, Heritage Auctions opisali su kao ‘čarobno, neverovatno jarko i gotovo netaknuto’.

Aukcijska kuća sa sedištem u Dalasu rekla je kako je štampano samo 500 primeraka knjige s posebnim povezom. Konačna cena bila je šest puta viša od pretprodajne procene od 70.000 dolara.

Prethodne aukcijske cene za prva izdanja “Harryja Pottera” kretale su se od oko 110.000 do 138.000 dolara.

– Ne samo da je to najskuplja knjiga o Hariju Poteru ikad prodata, to je i najskuplje komercijalno objavljeno delo fikcije iz 20. veka ikada prodato – rekao je izvršni potpredsednik Heritage Auctions, Džoe Madalena.

Knjigu je prodao američki kolekcionar, a ime kupca nije objavljeno.

Britanska spisateljica J.K. Rouling napisala je još šest knjiga o avanturama mladog čarobnjaka bez roditelja koje su prevedene na 80 jezika i prodate u oko 500 miliona primeraka širom sveta, prema podacima američkog izdavača Scholastic. Knjige su pretvorene u osam filmova koji su zaradili 7,8 milijardi dolara na svetskim bioskopskim blagajnama.

Danas objavljeno

Georgina zbog ove haljine izazvala raspravu

Vanja A

Srbija uskoro lansira satelit u svemir

V.R.

Voljela je kolegu sa filma, a onda ga prevarila sa rediteljem: Slike njene izdaje obišle su svijet, a sada se udaje za ženu

V.R.

Ostavite komentar