"Ćutanje EU kao dozvola" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ćutanje EU kao dozvola”

Konstantin Kosačev ocenio je da će Ukrajina smatrati ćutanje EU kao “kart blanš” za vojnu operaciju u Donbasu i pokušaj da povrati teritorijalni integritet.

“Teritorijalni integritet Ukrajine, ne računajući Krim, pitanje je o kojem postoji saglasnost svih učesnika razgovora u Normandiji (2014. godine). Pitanje je kako da se taj cilj ostvari. Sve dok se Zapad bude ponašao kao ”tiha mama”, Kijev će to tumačiti kao ”kart blanš” da primenom vojne sile vraća teritorijalni integritet”, rekao je zamenik predsedavajućeg gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije, Konstantin Kosačev, komentarišući izjavu šefova diplomatije Francuske i Nemačke o situaciji na jugoistoku Ukrajine.

Ministri spoljnih poslova Francuske Žan Iv le Drijan i Nemačke Hajko Mas danas su u zajedničkoj izjavi izrazili zabrinutost zbog pogoršanja sittuacije u Donbasu i poručili da “podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Kako prenosi TAS S, Kosačov je rekao da Rusija upozorava da sile ne sme biti već samo direktnog dijaloga između sukobljenih strana.

On je ocenio da izjava ministara spoljnih poslova Francuske i Nemačke nema takvu poruku i u tom smislu ona ne doprinosi dijalogu već je doliva ulje na vatru konflikta.

Kosačov je podsetio da je tokom jučerašnjeg minobacačkog napada ukrajinskih snaga na samoproglašenu Narodnu Repibliku Donjeck poginulo jedno šestogodišnje dete, preneo je TAS S.

Kosačev je predočio da je tragedija na jugoistoku Ukrajine mogla biti sprečena da je Evropa 2014. godine, nakon razgovora u Normandiji, odbila da podrži državni udar u Ukrajini, kada je oboren predsednik Viktor Janukovič, ili da je bar zahtevala od novih vlasti da se “u potpunosti pridržavaju zajedničkih evropskih vrednosti u odnosu prema svim svojim građanima”.

Danas objavljeno

“Sukob u Ukrajini doveo do novog Hladnog rata”

M.

Patrijarh Kiril pozvao rukovodstvo zemlje da se okrene Istoku

M.

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Ostavite komentar