Cupra se pridružuje Maseratiju i McLarenu u Formuli E - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Cupra se pridružuje Maseratiju i McLarenu u Formuli E

Cupra je postala novi u nizu proizvođača koji su ušli u svijet Formule E.

Cupra se udružila s kompanijom ABT Sportline te će se takmičiti u novoj sezoni Formule E. Time se španski brend pridružio novajlijama Maseratiju i McLarenu u trkaćoj seriji jednosjeda, kao i dugogodišnjim učesnicima među kojima su DS, Mahindra, Nissan, porsche i Nio. Cupra na ovaj način želi “zacementirati” svoje sportske sposobnosti bez emisija.

U perodu od pet godina koliko Cupra živi odvojeno od matične kompanije SEAT, uspješno je stekla ime u svijetu električnog motosporta. Takmičila se u obje sezone off-road serije Extreme E te je završila oba puta u sredini tabele. Pobjede je upisala ove i prošle godine u FIA ETCR šampionatu za električne automobile.

Sada je Cupra spremna za novu fazu u svom razvoju te će učestvovati u Formuli E. Iz kompanije kažu da se njihove ambicije poklapaju s ambicijama Formule E, a to je da se povežu s onima koji vrednuju održivost i koji osjećaju strast prema utrkivanju i performansama.

Formula E uvodi velike promjene pravila, što između ostalog znači da su bolidi za 2023. godinu snažniji i brži od prethodnih.

Gen3 bolid posjeduje motor naprijed i nazad, dok ukupna snaga iznosi 470 KS. Maksimalna brzina je veća od 320 km/h. Regenerativno kočenje od ukupno 600 kW (250 kW naprijed i 350 kW nazad) je toliko moćno da bolidi nemaju potrebe za klasičnim stražnjim hidrauličnim kočnicama.

Cupra će koristiti Mahindrin pogon, a za ekipu će voziti Nizozemac Robin Frijns i Švicarac Nico Muller.

Sezona počinje 14. januara u Meksiku te će trajati sedam mjeseci.

Danas objavljeno

Kineski Xpeng stiže na evropsko tržište sa električnim modelima P7 i G9

Zeljka

Oglasili prodaju „poršea“ vrijednih 148.000 dolara za 18.000

Zeljka

Manje subvencije – mnogo slabija prodaja

Zeljka

Ostavite komentar