Čunjevi letjeli na sve strane: Mercedes CLA nije se proslavio na "testu sjevernog jelena - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Čunjevi letjeli na sve strane: Mercedes CLA nije se proslavio na “testu sjevernog jelena

Automobil je značajno odstupio od idealne putanje pri referentoj brzini od 76 km/h.

Španski sajt km77.com već godinama sprovodi takozvani “test severnog jelena” na novim modelima sa evropskog tržišta. Ideja za ovo ispitivanje potekla je od švedskog magazina Teknikens Värld (Svet tehnike) koji je isti test uveo pre više od dve decenije.

U pitanju je specifičnan test bezbednosti kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima. Sastoji se iz manevra nagle promene pravca, pri određenim brzinama, čime se simulira izbegavanje neke iznenadne prepreke na putu (poput severnog jelena na švedskim putevima).

Španci su u najnovijem testu na stazi sa čunjevima provozali novu, drugu generaciju Mercedesa CLA. Međutim, ispostavilo se da ova kompaktna kupe-limuzina, uprkos sportskom izgledu, nije uspela da zabeleži zadovoljavajući rezultat.

Pri brzini od 76 km/h (nešto nižoj od standardnih testnih 77 km/h), vozilo je odstupilo od idealne putanje i udarilo u nekoliko graničnih čunjeva. Test je zatim ponovljen nekoliko puta, pri manjim brzinama, da bi tek pri 66 km/h Mercedes CLA najzad prošao stazu bez obaranja čunjeva:

Na testu je inače bio Mercedes CLA 200 sa 1.3-litarskim turbo-benzincem sa 163 KS (120 kW) i 250 Nm.

Najmanja kupe-limuzina sa značkom “trokrake zvezde” duža je i šira u odnosu na prvu generaciju, a za nijansu je niža nego ranije, pa auto izgleda sportskije nego pre.

Sa dimenzijama 4.688/1.830/1.439 mm, novi CLA je duži za 48 mm i širi za 53 mm u poređenju sa prethodnikom. Povećano je i međuosovinsko rastojanje koje sada iznosi 2.729 mm, što je za 30 mm više nego na odlazećem modelu.

Danas objavljeno

Land Rover Discovery Metropolitan Edition

Zeljka

Da li ste znali da ne smijete da parkirate ispred svoje garaže?

Zeljka

Kraljevi autonomije: Zavide im vlasnici električnih automobila

Zeljka

Ostavite komentar