"Ćulumu hici razorili mozak i srce" Na suđenju Siniši Šakiću Kinezu svjedočili vještaci - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

“Ćulumu hici razorili mozak i srce” Na suđenju Siniši Šakiću Kinezu svjedočili vještaci

Slaviša Ćulum imao je brojne povrede po cijelom tijelu, ali su smrtonosni bili hici koji su mu razorili mozak i srce, ispričao je ovo danas na suđenju sudski vještak, Željko Karan.

Ćulum je ubijen 15. maja prošle godine, a za njegovo ubistvo sudi se Siniši Šakiću zvanom Kinez.

Karan je tokom svjedočenja ispričao da je obavio obdukciju tijela, koja je bila “jako komplikovana” zbog brojnih povreda koje je zadobio Ćulum, te da je u ovom slučaju zabilježena rekordna foto-dokumentacija od skoro 100 slika.

Tokom izlaganja svog nalaza, on je pojedinačno opisao svih 18 rana koje je zadobio Ćulum tokom napada.

– Na tijelu su pronađene brojne rane. Bilo ih je na rukama, koje su lakše, zatim tu su povrede glave, nogu, grudnog koša, rebara i druge povrede – ispričao je Karan.

Smrtonosni pogoci
On je zatim rekao da su smrtonosne bile povrede glave i srca.

– Jedna od hitaca je prošao kroz tjeme, lobanju, mozak, i zatim je hitac izašao ispod vilice sa lijeve strane. Tu je došlo do razorenja mozga. Da je ovo bila jedina povreda, bila bi smrtonosna. Nikada u istoriji niko nije preživio ovakvu povredu – pojasnio je Karan.

Prema njegovim riječima, još jedna rana bila je smrtonosna.

– Hitac je prošao kroz srce i razorio ga. Takođe, ova je povreda apsolutno smrtonosna. Na tijelu je bilo još dosta povreda koje su teške i koje mogu biti smrtonosne, ali su ove dvije najteže – istakao je Karan.

Čahure
Kao svjedok danas je saslušan i Saša Jojić, koji je zaposlen u Jedinici za forenziku MUP Republike Srpske, a koji je radio balistički nalaz čahura i košuljice zrna metka.

– Dobio sam na analizu 22 čahure, da utvrdim iz koje puške je pucano i koliko je oružja korištena. Vještačenjem sam došao do rezultata da se radi o mecima kalibra 7,62 milimetra. Utvrđeno je da je 13 metaka ispucano iz jedne, a devet metaka iz druge puške. Radi se o automatskim puškama ili puškomitraljezu – pojasnio je Jojić.

On je dodao da ne može sa sigurnošću reći iz koje je tačno puške pucano, ali da se najvjerovatnije radi o automatskoj puški „Ak-47“, ili puškama koje su napravljeno po uzoru na nju.

Kada je u pitanju košuljica zrna koja mu je došla na vještačenje, Jojić je rekao da se radi o zrnu kalibra 7,62 milimetra, a da je ispucano iz automatske puške tipa kalašnjikov.

Prigovori advokata odbrane
Advokati optuženog Šakića imali su brojne prigovore na rezultate i način na koje je urađeno ovo vještačanje, smatrajući da je ono nepotpuno.

Svoj iskaz dala je i vještak Biljana Vasić Dakić, koja je takođe zaposlena u Jedinici za forenziku MUP RS. Ona je vještačila odjeću oduzetu od optuženog Kineza, kako bi se utvrdilo da li je bilo barutnih čestica na njoj.

– Na unutrašnoj strani kacige, torbi, trenerki, duksu i jakni pronađene su čestice koje mogu poticati od baruta – pojasnila je Vasić Dakićeva, koja je dodala da na drugim dijelovima odjeće nisu pronađeni tragovi baruta.

U sudu je saslušan i svjedok Tihomir Zorčić, koji je ispričao da na području Dragočaja ima vikendicu i da je na dan ubistva bio tu.

– Prije podne sam čuo da neko rafalno puca, a tokom dana čuo sam kako u blizini moje vikendice prolaze motocikli, ali i automobili. Poslije nekih sat vremena od pucnjave čuo sam da neka žena plače i jauče – rekao je Zorčić.

Optužnica
Optužnica tereti Šakića da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatim osobom, u prethodnom vremenskom periodu, a prije 15. maja 2020. godine, nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje mjesta na kojem su oštećenog planirali ubiti, kao i automatsko vatreno oružje i municiju kojim će počiniti djelo.

– Oni su potom podesnim alatom prilagodili dvije lokacije na licu mjesta, u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta, koji su koristili za svoje skrivanje i skrivanje motocikla, te za osmatranje i obavljanje krivičnog djela – navedeno je u optužnici.

Zatim su 15. maja oko 11.15 u Dragočaju, zaseok Kočići, u zasjedi sačekali oštećenog Ćuluma, koji je naišao putem, vozeći automobil. Na vozilo su ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijela teške i po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo.

PARAFINSKA RUKAVICA
Tokom svjedočanja Biljane Vasić Dakić, advokat Željko Pantić ju je upitao da li je korištena u ovom slučaju parafinska rukavica. Zatim je pitao da li je tačno da je Intperol davno donio odluku da se ona više ne koristi i da se s tim služe samo još u bivšoj Jugoslaviji, Albaniji i Madagaskaru.

Na to je vještak odgovorila da je to kod nas dozvoljeno i da se koristi.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Patrijarh Porfirije služi arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica

M.

U Teksasu u kamionu pronađeno 46 mrtvih migranata

M.

Samit NATO u Madridu, na agendi novi strateški koncept

M.

Ostavite komentar