Ćulum direktor SIPA-e, Mehmedagić na čelu OBA-e - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ćulum direktor SIPA-e, Mehmedagić na čelu OBA-e

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost, kazao je sinoć u Pressingu da je Darko Ćulum prošao predviđene procedure i da sve ide u smjeru njegovog imenovanja za novog direktora SIPA-e, a najavio je da će Osman Mehmedagić ostati na čelu OBA BiH.

‘Znate da je dosadašnji direktor otišao, i meni kao ministru i legalisti je ostalo da ime gospodina Ćuluma proslijedim ka Vijeću ministara. U međuvremenu se desila promjena statusa direktora jer želi da se penzioniše po zakonima Republike Srpske jer će mu penzija biti mnogo veća”, ispričao je Radončić na početku Pressinga.

”Na mom mjestu morate biti legalisti. Gospodin Ćulum ima tu hipoteku, ali mi gledamo da li je procesuiran. Prema njemu ne postoji procesuiranje, neka se organi izjasne o tome. Situacija je pravno potpuno čista, Neovisni odbor ga je predložio, a Neovisni odbor čine eksperti”, potcrtao je gost N1.

Da li je posrijedi politički dogovor i šta to znači?

”Ne mogu da se ne miješam u dogovore vladajuće koalicije. Bosna i Hercegovine je nažalost etnički podijeljena, i direktor SIPA-e je od početka Srbin. Vjerovatno da u tome ima poliike u smislu da će gospodin Ćulum imati sve ruke kojie su potrebne. Gospodin je prošao proceduru i to ide u tom smjeru”, dodao je Radončić.

Potom je naglasio vezu između dva izbora – za direktora SIPA, ali i za direktora Obavještajno – sigurnosne agencije.

”To će ići zajedno – izbor direktora OSA-e i SIPA-e. Pozicija direktora OSA-e pripada Bošnjaku i to će biti Osman Mehmedagić. Ja ne kandidiram gospodina Mehmedagića, to radi predsjedavajući sa dva zamjenika. Iz ovih kontakata koje sam imao kao ministar sigurnosti, kao da sam radio pola godine i više, naša Obavještajna služba je respektovan partner u obavještajnom radu svih službi pa i onih najvećih zemalja”, dodao je Radončić u programu televizje N1.

(BN)

Danas objavljeno

U Srpskoj preminulo 16 osoba, novozaraženih 573

M.

U FBiH 1.839 novozaraženih osoba

M.

Čović smatra da je reforma izbornog zakonodavstva ključna za rješavanje mnogih pitanja

M.

Ostavite komentar