Čudo od autoputa u Turskoj: Projekat košta 11 milijardi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Čudo od autoputa u Turskoj: Projekat košta 11 milijardi

Tokom vikenda svečano je otvoren 426 kilometara dug auto-put između Istanbula i Izmira čime će se vrijeme putovanja između ove dvije primorske metropole smanjiti za oko pet sati. Sastoji se od 384 km auto-puta i 42 km pristupnih puteva. Mega-projekat koji povezuje najveći turski grad po broju stanovnika Istanbul, sa…

Tokom vikenda svečano je otvoren 426 kilometara dug auto-put između Istanbula i Izmira čime će se vrijeme putovanja između ove dvije primorske metropole smanjiti za oko pet sati. Sastoji se od 384 km auto-puta i 42 km pristupnih puteva.

Mega-projekat koji povezuje najveći turski grad po broju stanovnika Istanbul, sa trećim najvećim gradom Izmirom, na egejskoj obali, skraćuje putovanje sa 8,5 sati na oko 3,5 sata.

Takođe, sama razdaljina je tako skraćena za oko 100 kilometara.

Zanimljivo je da turska država nije potrošila nijedan cent na projekat vrijedan 11 milijardi dolara, budući da je projekat finansiran kroz džoint-venture poduhvat po modelu Build-Operate-Transfer (BOT), uz koncesiju na nešto više od 22 godine.

Putarina je oko 46 evra, međutim, građani su izračunali da bi vožnja u jednom pravcu, duž cijelog puta, bila 119 evra, uključujući i gorivo.

Dva Turčina su riješila da isprobaju novi auto-put, a od Istanbula do Izmira im je trebalo 5 sati, a potrošili su oko 33 evra samo na gorivo. Međutim, i sam turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je rekao da je moguće preći tu dionicu za tri i po sata u normalnim vremenskim uslovima.

(Kurir.rs)

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar