Čudesne moći karanfilića: analgetik, afrodizijak, aromatik, antiseptik, borac protiv holesterola… - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Čudesne moći karanfilića: analgetik, afrodizijak, aromatik, antiseptik, borac protiv holesterola…

Glavni sastojak karanfilića (Syzygium aromaticum), eterično ulje s eugenolom, daje ovom začinu karakterističan ukus i miris. Sadrži i tanine, smolu, sluz i veliki procenat flavonoida koji imaju snažno antioksidativno, protivupalno i antikoagulantno dejstvo. Zahvaljujući ovim ljekovitim sastojcima karanfilć se kao lijek koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini preko 2.000 godina.

Čudesne moći karanfilića: analgetik, afrodizijak, aromatik, antiseptik, borac protiv holesterola…

Evo nekih primjera gdje je karanfilić našao svoju primjenu:

Karanfilić kao analgetik
Mljeveni karanfilić zaustavlja krvarenje i ublažava bol tako što se pospe po rani, dok je u slučaju uhobolje potrebno razblažiti ulje karanfilića sa maslinovim, umočiti u njega kuglice od vate i držati u uhu pola sata.

Karanfilić kao afrodizijak
Ukoliko se nekoliko kapi ulja od karanfilića rastopi u vodi i nakapa u jelo, dobija se moćan prirodni afrodizijak.

Karanfilić za njegu kože
U borbi protiv akni ovaj začin se pokazao koristan u kombinaciji s medom i limunom: poimešati po kašičicu mljevenog karanfilića i meda i dodati 3 kapi limunovog soka. Masku nanijeti na lice, ostaviti da djeluje 20 minuta i opratu hladnom vodom. Masaža lica uljem od karanfilića smanjuje nadutost i hidrira kožu.

Karanfilić kao aromatik i antiseptik
Ulje klinčića je dobar aromatik i antiseptik: ako se nekoliko kapi razblaži vodom i mućka u ustima, nestaće neprijatan zadah, a pritom će se spriječiti širenje zubnog karijesa i ublažiti zubobolja. Osim toga, karanfilić začin jača imunitet, poboljšava metabolizam i ublažava reumatske tegobe.

Karanfilić protiv holesterola
Odličan narodni recept protiv holesterola i triglecirida:

Potrebno vam je 5 grama klinčića i 2 litra vode. Nesamljevene klinčiće stavite u bocu sa vodom i ostavite naredna dva do tri dana u frižideru. Bocu za to vrijeme treba protresti par puta tokom dana. Napitak od karanfilića pijte svako jutro i to po jednu manju šoljicu (za kafu)- najviše do 1 dl dnevno. Kada popijete prvu količinu, nastavite sa još jednom bocom. Nakon dvije popijene boce pravi se pauza od mjesec dana, kada se terapija sa klinčićem može ponoviti.

Iskustva sa ovim receptom su pozitivna i najvjerovatnije da nećete morati ni praviti drugu turu jer se karanfilić za holesterol pokazao veoma dobro i djelotvorno.

Karanfilić za mršavljenje
Karanfilić stimuliše probavu na način da reguliše rad cjelokupnog probavnog trakta, pospješuje varenje hrane, ojačava imunitet, poboljšava cirkulaciju i značajno ubrzava metabolizam, spriječava nadimanje, mučninu i ostale stomačne tegobe. U kombinaciji sa đumbirom i cimetom postiže odlične rezultate u topljenju masnih naslaga.

RECEPT ZA SKIDANJE KILOGRAMA

Pomiješajte po 30 grama đumbira, karanfilića i cimeta.

30 minuta prije doručka uzmite po jednu kašiku mješavine, razmućenu u 1 – 2 dl vode..

Terapiju ne smijete koristiti duže od 30 dana.

Kako napraviti ulje karanfilića
Stavite u teglu 1/4 šolje cijelih karanfilića i prelijte sa šoljom maslinovog ulja.

Pokrijte i ostavite da odstoji cio dan(24h), pa procijedite.

Držati ulje karnfilića u zatvorenoj teglici u frižideru.

U slučaju opekotina nanijeti ulje karanfilića jer ublažava bol i spriječava nastanak infekcije. Masaža podstiče cirkulaciju i čini kožu blistavom i mekom.

Čaj od karanfilića
2 do 3 karanfilića preliti sa 2,5 dl ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti.

Pije se dva do tri puta dnevno.

Čaj od karanfilića rješava probleme s opstipacijom i poboljšava varenje.

Karanfilić u kulinarstvu
U kulinarstvu karanfilić se korsti kako u slatkim, tako i u slanim jelima. Cijeli komadi se dodaju u kompote, voćne salate, čajeve, kuvano vino i voćne sokove. Karanfilić se obavezno stavlja u pečenja, naročito masno meso jer olakšava probavu. Vrsni kuvari dodaju ga u hleb, peciva, pileću i riblju čorbu, umake i marinade, šunku i kobasice, a odlično se slaže u kombinaciji sa šargarepom, dinjom, cveklom, kiselim kupusom i lukom.

Zbog jake arome, dovoljno je jelu dodati 5 cijelih karanfilića, a ako je reč o mljevenom začinu, onoliko koliko stane na vrh noža.

Kako još možete upotrebiti karanfilić
Neugodan miris iz kuhinje može se ukloniti kuvanjem karanfilića u malo vode.

Prirodan osvježivač prostora možete dobiti ako zabodete desetak karanfilića u koru od cijelog limuna.

Za dezinfekciju termos boce dovoljno je u čistu bocu ubaciti nekoliko karanfilića, zatvoriti i ostaviti da odstoji nekoliko sati, a potom je ponovo oprati.

Danas objavljeno

Recept za PIHTIJE sa JUGA SRBIJE: Tradicionalni srpski delikates

Zeljka

Pletena pogača: Osvaja izgledom i neodoljivim ukusom

Zeljka

Stalno osjećate da nemate energije? Ishrana sa ovim namirnicama može to da promijeni

Zeljka

Ostavite komentar