26. Januara 2021.

Čudesna žena slavi 80. rođendan: Zanimljive činjenice koje niste znali o Dajani, princezi Amazonki

Big Portal

Kada je u decembru 1941. godine, u broju 8, All Star Comics-a objavljena prva priča o Čudesnoj ženi, autora i psihologa Vilijama Marstona i crtača Harija Petera, stvoren je snažan ženski lik koji će obeležiti ostatak dvadesetog veka u strip umetnosti, piše Strip Blog.

Amazonka, borac za pravdu, princeza Dajana Prins od Temiskere prepoznatljiva je po svom zlatnom lasu istine, zvezdanom šortsu, korsetu sa zlatnom pticom i dijademom oko glave sa crvenom zvezdom na čelu.

Čudesna žena je član Lige pravde i jedan od najjačih likova DC-jevog univerzuma, a uz to i jedan od simbola ove izdavačke kuće. Međutim, pojedine zanimljivosti o ovoj junakinji promaknu i najvernijim obožavaocima…

Čudesna žena nikada ne nosi suknju

Iako u pojedinim epizodama, pričama i mini-serijalima deluje da nosi suknju, zapravo to je i dalje šorts, koji ima šire nogavice i tako, u scenama akcije, liči na lepršavu suknju.

Ima sestru po imenu Nubija

Nubija je Dajanina sestra, ali i saveznik. Prvi put se pojavila u 204. broju 1973. godine. Nubija je njena, navodno, davno izgubljena sestra, a majka Hipolita je obe napravila od gline – jednu svetle boje kože, a drugu tamnije, a bogovi su im udahnuli život. Nubiju je kasnije oteo Mars, bog rata i učio je da se bori protiv Amazonki, ali ju je Dajana spasila i preobratila u svog saveznika.

Čudesna žena je jedan od superheroja koji su podigli Torov čekić, Mjolnir

U velikom Marvel/DC crossover-u iz 1996. u koji su obe kompanije ubacile svoje klasične heroje, Tor se našao u borbi sa Šazamom. U toj borbi je bio odvojen od svog čekića, na koji je naišla Čudesna žena. Sa lakoćom ga je podigla i dobila moći Tora. Međutim, nije smatrala da je dostojno da se bori protiv svoje trenutne protivnice Storm sa novim moćima, pa je Mjolnir spustila. Na kraju je izgubila borbu.

Dajana Prins nije jedina Čudesna žena

Nije retkost u stripovima da se pod jednim karakterom pronađe više likova. Kroz istoriju se pojavljivalo više Flešova, Betmena, Kapetana Amerike itd. Dajanina majka Hipolita je jednom prilikom preuzela plašt i postala Čudesna žena, a isto su učinile i Nubija, Dona Troj, Orana i Kasandra Sendsmark.

Čudesna žena i Supermen imaju dete

U stripu Marka Vejda i Aleksa Rosa iz 1996. godine, “Kingdom Come”, Dajana i Klark Kent, na kraju priče objavljuju da očekuju dete, a Supermen poziva Betmana za kuma, što on prihvata sa oduševljenjem, jer će, prema njegovim rečima, biti “kum najmoćnijeg deteta na svetu”.

Prvi “glavni” ženski superheroj

Čudesna žena je prva strip junakinja koja je dobila svoj samostalni serijal 1942. godine, te je tako otvorila put za druge heroine. Dajana i danas uživa veliko poverenje i oduševljenje čitalaca, ali i gledalaca – Gal Gadot ju je dosad četiri puta tumačila u DC blokbasterima, a u planu su i “Čudesna žena 3” i film o Amazonkama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare