Crveno meso ozloglašeno zbog podizanja holesterola, ali bitno je kako ga konzumiramo - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Crveno meso ozloglašeno zbog podizanja holesterola, ali bitno je kako ga konzumiramo

Od izbegavanja pušenja do uključivanja vežbanja u svakodnevnu rutinu, postoje neke standardne prakse koje pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Ali kada je u pitanju ishrana, nisu svi saveti sasvim jasni.

Naravno, znamo da je konzumiranje zašećerenog gaziranog pića i pržene piletine sa hrskavom kožicom loša opcija ako pazite na holesterol, ali kad je reč o crvenom mesu, preporuke su često podeljene.

Budući da preveliki unos zasićenih masti može da bude povezano sa višim nivoima LDL ili „lošeg“ holesterola, ljudima koji su usredsređeni na kontrolu holesterola ponekad se savetuje da izbegavaju crveno meso.

Međutim, konzumiranje crvenog mesa možda nije toliko loše kao što ljudi veruju, pogotovo kada se ova konzumira kao deo zdrave ishrane, piše Eat This, Not That.

Da li konzumiranje crvenog mesa prouzrokuje visok holesterol?

Istina je da su određeni komadi crvenog mesa bogati zasićenim masntima, hranljivim supstancama koje se, kada se konzumiraju u prekomernoj količini, mogu povezati sa povišenim nivoom holesterola. Zbog toga je uobičajen savet koji možete često čuti taj da smanjite unos crvenog mesa.

Takođe je poznato da ljudi koji jedu više crvenog mesa obično slede nezdrave obrasce ishrane, uključujući konzumiranje više zaslađenih gaziranih pića i više alkohola. Zbog toga opservacijske studije mogu da ukažu da je konzumiranje više crvenog mesa povezano sa povišenim nivom holesterola.

Ako jedete dobro uravnotežene obroke koji se sastoje od komada crvenog mesa i puno povrća, celovitih žitarica i zdravih masti, verovatno će vam nivo holesterola ostati u granicama normale.

Prema podacima objavljenim u “American Journal of Clinical Nutrition”, mediteranska ishrana koja sadrži male porcije nemasne govedine pomogla je u snižavanju LDL holesterola.

Druga studija pokazala je da, kada se uključi u obrazac ishrane sa niskim sadržajem zasićenih masti, umereno konzumiranje nemasne govedine ne dovodi do povišenih nivoa holesterola.

Ako ste ljubitelj crvenog mesa, postoji nekoliko saveta koje možete slediti kako biste držali nivo holesterola pod kontrolom:

– odlučite se za nemasne komade, poput bifteka

– držite se umerenih količina

– kombinujte meso sa povrćem, zdravim mastima i celovitim žitaricama, umesto sa rafinisanim hlebom ili prženim krompirima.

Danas objavljeno

Ne pijete dovoljno vode? Evo kako promijeniti tu lošu naviku

Vanja A

Trikovi koji će vam pomoći da se riješite lošeg zadaha

Vanja A

Koje namirnice čuvaju naš mozak „na duge staze”

Vanja A

Ostavite komentar