"Crveni alarm za čovječanstvo. Nepovratno" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Crveni alarm za čovječanstvo. Nepovratno”

Zbog emisija štetnih gasova mogli bismo već u sledećih 10 godina da očekujemo nov veliki porast temperature.

Naučnici smatraju da ne može da se isključi mogućnost da do kraja veka nivo mora poraste za dva metra. Međudržavni panel o klimatskim promenama (IPCC), telo Ujedinjenih nacija za naučnu procenu klimatskih promena, objavio je izveštaj o uticaju ljudskih aktivnosti na klimatske promene i globalno zagrevanje.

“Izveštaj radne grupe IPCC predstavlja crveni alarm za čovečanstvo”, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Na 41. zasedanju u februaru 2015. godine IPCC je odlučio da izradi šesti izveštaj o proceni, koja se objavlja na svakih šest od sedam godina. Jedna od ključnih stavki jeste upozorenje da metan igra sve veću ulogu u pregrevanju planete. Gas bogat ugljenikom, nastao uzgojem životinja (najviše goveda), kao i iz bušotina za vađenje gasa i loše ekstrakcije nafte i gasa tradicionalnim načinima, utiče na to da se svet zagreva mnogo brže nego pod uticajem ugljen-dioksida.

Kako navodi “Gardijan”, ponašanje čoveka uticalo je na to da se klima promeni na način koji nije viđen hiljadama godina, a naučnici smatraju da su neke promene neizbežne i nepovratne. Neki smatraju da će u naredne dve decenije temperatura porasti za jedan i po stepen Celzijusov.

“Samo je zagarantovano da će se situacija pogoršavati”, izjavila je koautorka izveštaja Linda Merns, viša naučnica zadužena za klimu u američkom Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere.

Istakla je da ne postoji nijedno područje koje je bezbedno, gde može da se “pobegne”. Ograničavanje globalnog rasta temperature za jedan i po stepen biće nedostižno bez hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, ocenjeno je u izveštaju IPCC.

U izveštaju od 3.000 stranica se navodi da je u poslednjoj deceniji arktički morski led na najnižem nivou od 1850. godine, a globalni porast nivoa mora od 1900. godine je najbrži u posljednjih 3.000 godina. Očekuje se da će se ekstremne vremenske prilike, od oluja do toplotnih talasa, pogoršati i postati učestalije.

Naučnici predviđaju da će nivo mora nastaviti da raste narednih više stotina, pa i hiljada godina. Predviđaju da će nivo mora na globalnom nivou porasti i do dva metra do 2100. godine, a do 2150. godine i do pet metara.

Gotovo sve zemlje potpisale su Pariski klimatski sporazum 2015. godine koji ima za cilj da ograniči globalno zagrevanje na dva stepena Celzijusa, a idealno ne više od jedan i po do 2100. godine. Panel se sastoji od nezavisnih stručnjaka koje su vlade i organizacije predložile kako bi pružile najbolji mogući naučni konsenzus o klimatskim promenama.

Evropska komisija već je donela niz predloga objedinjenih u klimatskom paketu pod nazivom “Fit for 55”, a sve kako bi se do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poresknim politikama, kao i politikama o korišćenju zemljišta smanjile neto emisije gasova za barem 55 odsto u poređenju sa nivoima iz 1990. godine.

Naime, Evropa želi da do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent i ostvari evropski zeleni plan, te je nužno da se to smanjenje postigne u narednoj deceniji.

Izvor: Beta, Jutarnji list, Gardijen
Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Danas objavljeno

Grad zasuo Tivat – nestvarni prizori na kraju ljeta

M.

Ubrizgali 840 doza vakcina kojima je istekao rok

M.

U Srpskoj 457 novooboljelih; Preminulo 12 osoba

M.

Ostavite komentar