Crnoj Gori fali sezonaca. Turista je više nego lani, a ugostitelji nezadovoljni - BIGportal.ba
Ex Yu

Crnoj Gori fali sezonaca. Turista je više nego lani, a ugostitelji nezadovoljni

NA hrvatskom dijelu Jadrana tokom ljeta je na sezonskim poslovima angažovano 105 radnika iz Crne Gore, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova koje prenosi portal crnogorskog Javnog servisa RTCG upozoravajući da znatan broj sezonaca nedostaje i Crnoj Gori. Državljani Crne Gore su najčešće u Hrvatskoj zaposleni kao građevinski radnici, vozači i…

NA hrvatskom dijelu Jadrana tokom ljeta je na sezonskim poslovima angažovano 105 radnika iz Crne Gore, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova koje prenosi portal crnogorskog Javnog servisa RTCG upozoravajući da znatan broj sezonaca nedostaje i Crnoj Gori.

Državljani Crne Gore su najčešće u Hrvatskoj zaposleni kao građevinski radnici, vozači i prodavači.

Sezonska radna snaga ove turističke sezone nedostaje i Crnoj Gori pa je tamošnji zavod za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu povećao kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko tri hiljade, na ukupno 18.135 radnika. 

“Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Crnogorci neće raditi jer su plate male. Međutim, one su onolike kolike trenutno mogu biti”, kaže predsjednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Prosječna plata 500 evra

Prosječna plata sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 evra. Procjene crnogorske vlade su da tokom godine toj zemlji treba oko 20 hiljada sezonaca.

Stoga je Ministarstvo rada i socijalne zaštite u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore pokrenulo akciju “Zaposlimo domaće” s ciljem angažovanja domaće radne snage tokom ljetne turističke sezone.

Prošlih godina tokom ljeta sezonski je radilo 10 hiljada radnika Crne Gore, dok je cilj da ih ove godine bude oko 11 hiljada.

U Budvi je, na primjer, ljeti angažovano najviše sezonskih radnika iz inostranstva, više od pet hiljada. Pored Crnogoraca, radnici na sezonskim poslovima su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Gostiju više, ugostitelji nezadovoljni

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na kraju jula u toj zemlji boravilo je gotovo 200 hiljada turista, što je 13 posto više nego lani. Najviše ih je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

No iznajmljivači tvrde da su turistički dolasci prepolovljeni i da statistika pokazuje samo bolju naplatu boravišne takse.

S druge strane, vlasnici luksuznih hotela zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima. Za predsjednika crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića dobra popunjenost i rast broja turista koji borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima su rezultat dobrog poslovanja crnogorskih hotela.

“U hotelima s pet zvjezdica imamo 150 ili 180 kreveta više nego prošle godine. U objektima s četiri zvjezdice je isto tako, ali su kreveti uglavnom u manjim hotelima popunjeni. Hotelijeri očito znaju napuniti svoje kapacitete”, kaže Radulović.

Index

Danas objavljeno

Zbog fotke Saše Kovačevića se usijale mreže

Vanja A

Zorana Pavić progovorila o teškim trenucima

Vanja A

“Novakova zgrada” opet presvučena: Kakav prelep prizor, kolosalni Đoković sija još lepše na starom mestu

Vanja A

Ostavite komentar