Crnogorska policija uhapsila vladiku Joanikija i sedam sveštenika - BIGportal.ba
Region Vijesti

Crnogorska policija uhapsila vladiku Joanikija i sedam sveštenika

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sedam sveštenika ove eparhije privedeno je večeras u policiju u Nikšiću po nalogu tužilaštva u tom gradu zbog održavanja litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, uz obrazloženje da su prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv zaraznih bolesti.

Prije odlaska u policiju radi davanja izjava, velikom broju okupljenih građana obratio se vladika Joanikije koji ih je zamolio da se ne prave neredi, poručivši da će otići u policiju da da izjavu jer je duboko uvjeren da nije prekršen nijedan član Ustava Crne Gore i da su oni i pred Bogom i pred narodom čisti.

Okupljeni građani skandirali su “Ne damo vladiku” i “Ne damo vladike”, a od policije su tražili da bace uniforme.

Vladika Joanikije rekao je da policajci nisu krivi, da samo rade svoj posao i da njih ne treba optuživati, ponavljajući da danas u Nikšiću nije urađeno ništa protiv zakona i ustava.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Crne Gore pozvalo je državno tužilaštvo da najhitnije preduzme zakonske mjere i procesuira organizatore, kako su naveli, protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja u Nikšiću.

Nacionalno koordinaciono tijelo je ocijenilo da su udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i života večeras “na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem”, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

U Nikšiću je večeras tradicionalnu litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca predvodio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Danas objavljeno

Matična služba opštine Novo Sarajevo ne radi, svi zaposleni zaraženi

M.

Demonstranti razbili staklo na sjedištu Evropske službe za spoljne poslove, oglasio se šef diplomatije EU

M.

“Još nije gotovo”

M.

Ostavite komentar