Crnogorac priznao krivicu za šverc 20 tona kokaina - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Crnogorac priznao krivicu za šverc 20 tona kokaina

Državljanin Crne Gore Vladimir Penda priznao je krivicu pred sudijom okružnog suda SAD pod optužbom za zaveru da je posedovao pet kilograma kokaina sa namerom da ih distribuira.

Ova informacija objavljena je na sajtu Ministarstva pravde SAD, pišu podgoričke Vijesti.

Kako se navodi, Kotoranin se suočava sa kaznom doživotnog zatvora.
Tužilac SAD Vilijam M. MekSvain objavio je da je Penda priznao krivicu pred sudijom Okružnog suda Harvijem Bartlom po optužnici za zaveru za posedovanje sa namerom distribuiranja najmanje pet kilograma ili više kokaina na brodu pod jurisdikcijom SAD.

U 2019. godini, Penda, član posade koji je radio na brodu MSC Gajan kao četvrti brodski inženjer, urotio se sa drugima da se uključe u krijumčarenje kokaina, navodi se na sajtu Ministarstva pravde.

U više navrata tokom putovanja MSC Gajan na moru, članovi posade, uključujući Penda, pomagali su da se ukrca kokain na brod iz glisera. Savezne, državne i lokalne agencije za sprovođenje zakona ukrcale su se na MSC Gajan 17. juna 2019. kada je stigao u terminal u Filadelfiji i zaplenile oko 20 tona kokaina na brodu, čija je ulična vrednost veća od milijardu dolara.
Ovo je bila jedna od najvećih zaplena droge u istoriji SAD-a.

“Federalni agenti pronašli su skoro 20 tona kokaina skrivenog na ovom brodu kada je stigao u filadelfijsku luku u junu 2019. godine”, rekao je američki tužitelj MekSvain.

“Tokom protekle godine, tužioci u mojoj kancelariji, zajedno sa našim partnerskim agencijama, neprekidno rade na traženju pravde u ovom slučaju u cilju zaštite našeg okruga i naše zemlje. Želimo da pošaljemo snažnu poruku kriminalcima širom sveta da Filadelfija nije sigurna luka za njihovu smrtonosnu trgovinu drogom”, rekao je on.

Zbog zaplene kokaina na brodu MSC Gajan uhapšeni su i crnogorski državljanin Nenad Ilić, Ivan Đurašević, Boško Marković, Aleksandar Kavaja.

Kokain je pronađen u sedam kontejnera koji su prenosili vino, povrće, koštunjavo voće, metal i drugu robu namenjenu Evropi, Africi i Aziji.
(Blic)

Danas objavljeno

Detalji tuče u Banjaluci: Jedna osoba završila u bolnici zbog rasprave oko reda ispred pekare

M.

Parlament BiH danas o budžetu, Izbornom zakonu…

M.

Kanada razmjestila dva ratna broda u Baltiku i S. Atlantiku

M.

Ostavite komentar