Crni gavran i prijetnja britanskoj kruni - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Crni gavran i prijetnja britanskoj kruni

Jedna od atrakcija Londona, “London tauer”, građen je prije skoro hiljadu godina. Privlači i fascinira posjetioce, i nezaobilazna je turistička atrakcija. Njegovi stanovnici su gavrani i ima ih sedam. Oni su čuvari krune, prema njima su pažljivi i smatraju ih kraljevskim gavranima.

Sedam gavrana „čuva“ britansku krunu. Presto će pasti ako oni odu, a za to je zaslužna legenda koja se poštuje kao nepisani zakon.

Od pamtiveka je Londonsku kulu nastanjivalo sedam crnih gavrana. Imena sadašnjih su: Jubilej, Haris, Grip, Roki, Erin, Papi i Merlina.

Borave u Sent Lavnu, na sedam minuta od Bakingemske palate, odakle ih pažljivo posmatraju.

Prema legendi, kraljevstvo i Londonska kula će pasti, ako šest gavrana napusti kulu.
Veruje se da je Karlo Drugi prvi insistirao na zaštiti gavrana Kule, pošto je upozoren da će kruna i sama kula pasti ako je gavrani napuste.

Kraljevska porodica smatra da su gavrani inteligentne ptice i da svaka od njih ima svoju ličnost. One mogu da imitiraju zvukove, da se igraju i da čak rešavaju logičke probleme.

O gavranima brine profesionalni dreser koji im povremeno i obrezuje pera. Sedam ptica može da leti, ali zahvaljujući povremenom obrezivanju osigurava se da ne idu daleko i da ostanu na tom području, tako da nikada ne napuštaju zgradu.

Dreser je takođe odgovoran i za hranjenje gavrana dva puta dnevno, kao i da vodi računa o posebnom režimu ishrane, u kom su zastupljeni miševi, pilići, pacovi i razno sirovo meso.
Dezert je obično kolačić natopljen krvlju.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

Adel čuva ispljunutu žvaku slavne pjevačice

Vanja A

Kraljica Elizabeta se vratila radnim obavezama

Vanja A

Hju Džekman dijeli dirljivu uspomenu sa svojom bakom

Vanja A

Ostavite komentar