10. Jula 2020.

Crni bilans u Srbiji, preminulo 18 osoba zaraženih virusom korona

Big Portal

Na respiratoru je 130 osoba. Za 24 sata je testirano 8.646 uzoraka.

I dalje je najkritičnija situacija u Beogradu, nakon Beograda u Šapcu, Kragujevcu, pa Novom Pazaru.

“Ovo dramatično povećanje mi vidimo u cijelom regionu i širom Zemljine kugle. Danas Hrvatska ima 116, BiH 310 novozaraženih osoba. Bez obzira na to, mi svi zajedno moramo ponovo da se uključimo u ovu borbu koju smo pokazali u martu i aprilu”, rekla je Brnabić.

Podsjetila je na mjeru nošenja zaštitnih maski.

“Mi smo kao krizni štab doneli odluku da bude obavezna mera nošenje maske u zatvorenim prostorima, i to nije dalo adekvatne rezulatate Mi ćemo sa još većom pažnjom pratiti razvoj epidemiloške situacije”, kazala je premijerka Srbije.

Kako kaže, ovo je “bez sumnje rezultat našeg ponašanja i nediscipline od prije pet-šest dana”, a rezultat okupljanja i protesta će se vidjeti za neka tri ili četiri dana, smatra Brnabić.

“Još jednom da budem sasvim jasna – mi nećemo prezati od bilo kakvih mera da bi sačuvali zdravlje i živote ljudi. Moje mišljenje je da bi najefikasnija mera svakako uvođenje vanrednog stanja i zabrane kretanja makar vikendima da bi se prekinuo ovaj broj i time omogućilo disanje zdravstvenom sistemu, ali se trudimo da imamo drugačiji pristup zato što je ovo borba koja će trajati dugo”, istakla je Brnabićeva.

Još jednom je apelovala na građane da se pridržavaju mjera.

“Ja nemam šta drugo nego da ponovo preklinjem sve naše građane, da se strogo pridržavamo svih mera, koje je objavio ne samo krizni štab, nego SZO”, rekla je premijerka Srbije u obraćanju medijima.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare