Crni Aladin nije zaustavio Tridoa, opet će formirati vladu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Crni Aladin nije zaustavio Tridoa, opet će formirati vladu

Kanadski premijer Džastin Trido ostaće na vlasti, ali sa manjinskom vladom kojoj će biti potrebna podrška manje leve stranke, pokazuju zvanični rezultati nakon teške političke borbe koju su pratili skandali.

Prvi izveštaji pokazuju da su liberali osvojili 156 od 338 mesta u parlamentu. To je znatno manje u odnosu na 170 mandata koliko je potrebno za većinsku vladu.

Tridou, koji je vlast preuzeo 2015. kao harizmatični lider koji obećava “svetao put”, popularnost je počela da opada baš tokom kampanje.

Otkriveno je da se na dva maskenbala u mladosti pojavio sa licem obojenim u crno, a bio je i na meti kritika zbog načina na koji se borio sa korupcionaškom aferom sa najvećom kanadskom građevinskom kompanijom.

Sada je prinuđen da se osloni na Novu demokratsku stranku kako bi obezbedio većinu u parlamentu.

Iako je NDP imao razočaravajuću noć, budući da je broj mandata koji je osvojila ta stranka znatno manji u odnosu na izbore 2015. godine, stranka bi mogla da ima značajan uticaj na Tridoovu buduću vladu.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp čestitao je Tridou.

“Čestitam Džastinu Tridou na predivnoj i teško izvojevanoj pobedi. Radujem se što ću sarađivati sa vama na unapređenju obe naše zemlje”, napisao je Tramp u čestitki upućenoj kanadskom premijeru preko Tvitera.

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar