Crnadak upozorava: Opasno prihvatiti, a još opasnije predomisliti se? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Crnadak upozorava: Opasno prihvatiti, a još opasnije predomisliti se?

“Od prvog dana govorim da je za Republiku Srpsku opasno da prihvati princip koji glasi: „Ja sam se predomislio“. . . Jer, ako prihvatimo ovaj princip predomišljanja, onda možemo da dođemo u situaciju da se jedno jutro neko u Sarajevu probudi i kaže mi smo se predomislili oko „Dejtona“, mi smo se predomislili u vezi sa postojanjem entiteta, a to mi iz Republike Srpske ne smijemo da dozvolimo”, upozorava Crnadak.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kaže da će članovi Predsjedništva BiH u utorak donijeti veoma važnu odluku i da je bitno da svi dobro promisle prije nego što posegnu za nekim ishitrenim potezima.

Komentarišući najavljenu sjednicu Predsjedništva, zakazanu za naredni utorak, na kojoj će biti razmatran Godišnji nacionalni program (ANP), Crnadak u razgovoru za portal “Buka” kaže da čeka da nova skupštinska većina saopšti o čemu se dogovorila.

“Ili se šalje ANP, čime se aktivira Akcioni plan za BiH, ili se MAP zaustavlja. U utorak ćemo imati jasnu sliku. Logično je da je ovo važna tema, s obzirom na to da je riječ o jednom važnom dijelu spoljne politike BiH i upućivanje ANP-a je, zapravo, tehnički nastavak odluke Predsjedništva, koju je u ime Republike Srpske donio Nebojša Radmanović još 2009. godine. Sada je potrebno da se pronađe rješenje i da Republika Srpska zadrži svoj međunarodni kredibilitet, ali i da zaštiti svoje interese”, kazao je Crnadak.

“Vidjećemo kako će to izgledati u utorak. u svakom slučaju, sljedeće sedmice ćemo konačno znati da li BiH ide u MAP ili ne.”

“I, bez obzora da li će ANP biti na jednoj ili 150 strana, kakav god ode u Brisel, tim činom počinje Akcioni plan za članstvo“, kaže Crnadak.

Na pitanje znači li to onda da nema povratka i da BiH ulazi u NATO jednog dana ili je to, ipak, samo jedna stepenica, Crnadak odgovara:

  • Ne, to je odluka da se nivo saradnje BiH sa NATO-om poveća. Odluka o članstvu će se donositi potpuno odvojeno i ovo ne prejudicira članstvo i to je opštepoznata stvar u javnosti. Upitan kako sačuvati kredibilitet ukoliko se naredne sedmice kaže „ne“ za nešto što je već potpisano i prihvaćeno, Crnadak kaže da je to pitanje za ove koji o tome sada razgovaraju.

“Od prvog dana govorim da je za Republiku Srpsku opasno da prihvati princip koji glasi: „Ja sam se predomislio“. Odluke koje se donose jednoglasno u Predsjedništvu treba da se i mijenjaju jednoglasno. Jer, ako prihvatimo ovaj princip predomišljanja, onda možemo da dođemo u situaciju da se jedno jutro neko u Sarajevu probudi i kaže mi smo se predomislili oko „Dejtona“, mi smo se predomislili u vezi sa postojanjem entiteta, a to mi iz Republike Srpske ne smijemo da dozvolimo. Važno je poštovati ono što smo odlučili i donijeli zajednički i u tom provođenju odluka pronaći mudro način da se zaštite interesi Republike Srpske”, upozorava Crnadak.

On je još jednom potvrdio da Savjet ministara, u čijem radu učestvuje, nije uopšte razmatrao sadržaj ANP-a.

“Mi smo principijelno zauzeli stav da o tome treba da odlučuje nova skupštinska većina. Prema tome, ne želim ni da komentarišem sadržaj ANP-a. Ipak, i pored činjenice da ANP može da bude u svom tekstu izmijenjen i redukovan, on ostaje ANP i njegovim prvim slanjem aktivira se MAP. To ne treba da se krije od ljudi i da im se zamagljuje i mistifikuje.”

Kaže da nije imao uvid u materijal koji će biti na sjednici Predsjedništva BiH naredne sedmice.

“Ali samo stavljanje ANP-a na sjednicu ja vidim kao želju da se postigne politički stav oko ANP-a. Dakle, da Predsjedništvo zauzme politički kurs i kaže da mi šaljemo ANP, sa izmjenama ili bez, ili da kažu mi ne šaljemo ANP. Mislim da je to suština stavljanja na dnevni red”, kazao je Crnadak u razgovoru za portal “Buka”.

“Moj utisak je da je namjera, prije svega, da se vidi da li postoji saglasnost stranaka koje su najavile da će praviti novu većinu da se MAP aktivira. Suština ove sjednice Predsjedništva je upravo u tome”, precizirao je Crnadak.

(BN)

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar